• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

3.3 Aistikuvailu

Sanat ja kirjalliset ohjeet eivät aina riitä selostamaan uusia tilanteita. Näkövammaiselta ja varsinkin kuurosokealta puuttuu mahdollisuus tulkita sanattomia viestejä visuaalisesti. Tätä voidaan korvata aistikuvailulla, jossa myös tuntoaistia voidaan hyödyntää.

Liikkuessa oudoissa tiloissa koetaan hyödylliseksi reittien kuvailu. Vaatteiden ja tilan kuvailu on myös tervetullutta. Kuvailua voidaan tukea ja vastaanottamista helpottaa esimerkiksi piirtämällä reitti selkään ja/tai käteen.

Erilaisissa peleissä, kuten keilailussa, jääkiekossa ja ammunnassa, voidaan urheilusuoritukset kuvailla kielellisesti ja näyttää ne myös keholle reaaliaikaisesti. Lentonäytöksessä voi koneiden suunnan ja liikkeet kuvailla käsien liikkeillä tai lentoratoina selkään.

Ruokailutilanteissa lautasen kuvailu voi toimia kellotaulun mukaisesti: "Kello 12-3 on perunamuusia, kello 6-9 kohdalla on viisi lihapullaa, klo 9-12 on tomaatti- ja kurkkusalaattia. Sinappi on lautasella klo 11 kohdalla."

Erilaisia taiteita voidaan myös kuvailla. Kuvataiteiden kuvailu auttaa hahmottamaan ja välittämään taiteilijan esittämää taidetta. Teatterin ja elokuvien kuvailussa hiljaisina hetkinä on mahdollista saada kuvailun avulla tietoa mm. näyttelijöiden ilmeistä, lavastuksesta, puvustuksesta ja äänettömistä vihjeistä.

Aistikuvailun ohjausta on kehittänyt Riitta Lahtinen (KT, liikkumistaidon ja näönkäytön ohjaaja, kuvailutulkki), Russ Palmer (musiikkiterapeutti) ja Merja Lahtinen (näkövammaisten erityisopettaja).

Kirjallisuutta

Riitta Lahtinen, Russ Palmer ja Merja Lahtinen 2009 Aisti kuvailu. Art-Print Helsinki.

Niemelä, Taru, Kirjallinen kuvailu kuurosokealle - kuvailun sisältö ja subjektiivisuus 2011 Didak, Turku (Opinnäytetyö)