• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

4.2.13 Akkomodaation heikentyminen

Näön heikentyminen johtuu yleisimmin silmän toimintojen akkomodaation heikkenemisestä.

Akkommodaation heikkeneminen aiheuttaa sen, että katsottavaa kohdetta täytyy siirtää kauemmas. ( ikänäkö = aikuisnäkö ) Lopulta kädet eivät enää riitä. Yleensä tällöin hakeudutaan optikon tarkastukseen. Käynnillä todetaan lukulasien tarve.

Akkommodaation ongelmat ovat kaikkien ikääntyvien ihmisten edessä. Noin neljänkymmenen ikävuoden korvilla ongelmat alkavat: ensin siirretään lehteä vähän pitemmälle, kunnes kädet eivät enää tahdo riittää, ja lopulta tarvittaisiin jo jatkovarret käsiin.

Iän karttuessa mykiön toiminta heikkenee ja akkommodaation määrä pienenee, kunnes lopulta loppuu kokonaan. Näkövammaisilla henkilöillä akkommodaatio saattaa kuitenkin olla loppunut jo paljon aiemmin kuin ikänäköisyys olisi edellyttänyt.

Harmaakaihin hoitona on mykiön osittainen tai kokonaan poistaminen ja keinomykiön asettaminen silmään. Valitettavasti keinomykiö ei vain pysty akkommodoimaan. Jokainen kaihileikkauksen läpikäynyt henkilö tarvitseekin vähintäänkin lukulasit (riippuen tietysti siitä, mihin refraktioon on keinomykiöllä päästy).

Myös useissa muissa silmäsairauksissa akkommodaatio on selvästi heikentynyt. Välttämättä selvää syytä siihen ei ole - kuten ei aina esim. häikäistymisherkkyyteenkään. Apuna akkommodaation ongelmiin on ns. lukulisä laseihin eli plusvoimakkuus oman lasikorjauksen lisäksi.

4.2 Toiminnallinen näkö