• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

4.3 Astigmatia

Astigmatiassa eli hajataitteisuudessa valonsäteiden taittuminen eri leikkaussuunnissa on erilainen. Esimerkiksi pystysuunnassa valonsäteet taittuvat verkkokalvon eteen ja vaakasuunnassa verkkokalvon taakse.

Astigmatia aiheuttaa verkkokalvolle tulevan kuvan epätarkkuuden riippumatta katseltavan kohteen etäisyydestä tai akkommodaatiosta.( mykiö ei pysty muuttamaan voimakkuuttaan eri akselisuunnissa )

Hajataitteisuus aiheuttaakin useammin silmien rasittumista ja päänsärkyä kuin muut taittovirheet, koska silmän mukauttamiskoneisto joutuu jatkuvasti työskentelemään yrittäessään tehdä kuvaa tarkaksi. Astigmatia korjataan sylinterilinssillä, johon on hiottu eri akselisuunnissa erilainen voimakkuus hajataitteisuuden mukaan.

Silmälasireseptissä on kaksi voimakkuutta silmää kohti, joista ensimmäinen on sfäärinen voimakkuus (vrt. myopia ja hyperopia) ja toinen sylinterivoimakkuus (cyl). Lisäksi merkitään sylinterivoimakkuuden akselisuunta (ax): esim. O.dx. -0.25 cyl+1.25 ax 90 astetta / O.sin. +0.50 cyl+0.75 ax110 astetta.

< Taittovirheet