• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

5.3 Diabeettinen retinopatia

Teollisuusmaissa diabetes - diabeettinen retinopatia - on yleisin työikäisen väestön sokeuden aiheuttaja. Diabetesta sairastavalla henkilöllä on noin 20 kertainen riski sokeutua.


Diabetes vaikuttaa haitallisesti verisuoniin, myös silmässä. Silmän suonimuutokset alkavat verkkokalvon kapillaarien ahtautumisena, osittain sulkeutumisena. Joihinkin kapillaareihin kehittyy pullistumia, mikroaneyrysmia. Vaurioituneiden kapillaarien seinämät päästävät helpommin nestettä lävitseen, jolloin seurauksena on turvotus ja rasva-aineiden kertyminen verkkokalvoon.

Kun suuri osa kapillaareista on sulkeutunut, pyrkii elimistö korjaamaan tilannetta kasvattamalla uusia verisuonia. Uudissuonet kulkevat aluksi silmänpohjaa pitkin, mutta nousevat hiljalleen ylös lasiaiseen. Heikon seinämärakenteensa vuoksi lasiaistilaan kasvaneet suonet aiheuttavat verenvuotoja. Uudissuonia myöten kehittyy myöhemmin myös sidekudosta, joka aiheuttaa kiristystä verkkokalvoon ja voi saada aikaan jopa verkkokalvon irtauman.

Eri henkilöillä tauti ilmenee eri tavoin. Joillakin esiintyy vain lieviä muutoksia silmässä ja näkö pysyy hyvänä. Toisilla keskeisten alueiden muutokset silmänpohjassa, turvotus ja rasvakertymät vievät lukunäön (diabeettinen maculopatia). Jos uudissuonitusta kehittyy, on näkö vaarassa silmänsisäisten verenvuotojen ja sidekudosmuodostuksen takia (proliferatiivinen retinopatia).

Sokeritasapainon vaihtelut aiheuttavat monilla diabeetikoilla näöntarkkuuden vaihteluita. Myös silmän taittovoima saattaa heitellä jonkin verran. Varsinaista hoitoa ei tunneta. Perustaudin, diabeteksen, hyvä hoito on tärkeää. Laserilla pystytään sulkemaan vioittuneita kapillaareja ja verenvuotoa aiheuttavia uudissuonia.

Ydinasiat

- Yleinen sokeuden aiheuttaja

  • Näkötilanne voi vaihdella
  • Toiminnallinen näkötilanne hyvin erilainen

Lisälukemista

  • Silmätautioppi / Endokriiniset sairaudet / Diabeteksen aiheuttamat silmämuutokset
  • Silmätaudit / Verkkokalvon sairaudet / Diabeettinen retinopatia
< Silmäsairaudet