• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

7.2 Digitaaliset oppikirjat

Digitaalisia oppikirjoja on ollut markkinoilla koko 2000 -luvun, mutta näkövammaisten apuvälineenä niitä on alettu hyödyntää vasta 2010-luvulla.

Digitaaliset oppikirjat mahdollistavat tekstin suurentamisen ja äänisyntetisaattorin. Digitaaliset oppikirjat toimivat taulutietokoneissa ja älypuhelimissa. Digitaalisten oppikirjojen lukulaitteet ovat kustantajakeskeisiä. Tämä merkitsee, että samalla laitteella ei voi lukea kaikkien kustantajien kirjoja.

Parhaiten digitaalisia oppikirjoja voi hyödyntää jakamalla niissä itse tehtyjä materiaaleja. Digitaalisissa oppikirjoissa on joustava mahdollisuus päivittää oppikirjojen sisältöä ajantasaiseksi. Oppikirjoihin voi tehdä myös huomioita ja muistiinpanoja sekä räätälöidä niitä kurssikohtaisesti apuvälineisiin, kuten pistenäyttöihin soipiviksi.

Applen digitaaliset oppikirjat

Näkövammaisten opetukseen soveltuu Applen laitteet, joissa on iBooks 2.0 - älykirjaohjelma. Tämä mahdollistaa täysin uudenlaiset oppikirjat, joissa on dynaamista, mukaansavetävää ja vuorovaikutteista sisältöä. Se voi olla muun muassa interaktiivista puhetta, animaatiota, diagrammeja, kuvia ja videoita.

Helppo oppikirjaeditori

Apple tarjoaa oppikirjoille ilmaisen julkaisualustan iBooks Authorin , jonka avulla opettaja voi helposti luoda omia oppikirjoja tai mitä tahansa muuta materiaalia. Julkaisualusta sisältää valmiita taittopohjia, joilla oppikirjan taittaminen tapahtuu nopeasti siirtämällä teksti ja kuvat haluttuihin paikkoihin. Widgetien avulla on mahdollista luoda myös interaktiivisia äänisisältöjä. iTunes U -sovelluksella voidaan jakaa oppimateriaalia ja kursseja suoraan iPhoneen, iPod touchiin ja iPadiin.

Aiheesta muualla