• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

2.1 Hygienia

Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on yksi arjen perustaidoista, jossa pikkuniksit voi helpottaa arkea.


Esimerkiksi suihkussa käynti sekä hiusten ja hampaiden pesu ovat asioita, joista suoriutumiseen näkövammaisuus ei juuri vaikuta. Kuitenkin on joitakin niksejä, jotka helpottavat näissäkin asioissa.

Kaikessa puhtaudessa, oli sitten kysymys vaatteista tai hiusten pesusta, on näkövammaisen hyvä omaksu periaate: mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jos ei voi olla varma siitä, ovatko hiukset likaisen näköiset vai eivät, on hyvä pestä ne kaiken varalta. Sama pätee myös vaatteisiin.

Hankittaessa pesuaineita, on pullojen muotoon hyvä kiinnittää huomiota. Mahdollisimman erilaiset pullot ja tarvittaessa pistemerkintä auttavat tunnistamaan erilaiset pesuaineet. Jos kuitenkin sampoo- ja hoitoainepullo ovat samanmuotoisia, vanha hyvä keino on ravistaa pulloja: sampoo vaahtoaa, hoitoaine ei.

Toinen hyvä tapa on tehdä kynsiviilalla pieni naarmu toiseen pulloon. Tätä tapaa voi soveltaa myös hammasharjaan omansa erottaakseen. Jos samassa taloudessa asuu useampi näkövammainen henkilö, on sovittava jokaiselle omat merkit.

< Voin hyvin ja näytän hyvältä