• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Ryhti

Löytyykö meistä "selkärankaa", tarmoa ja hyväntuulisuutta? Nämä ja monet muut asiat heijastuvat ryhdistä. Jos näyttää siltä, ettemme jaksa kantaa edes omaa kehoamme, voiko meistä löytyä puhtia mihinkään muuhunkaan? Kovin hyvät lähtökohdat eivät ole työhaastattelussa henkilöllä, joka laahustaa sisään, lysähtää istumaan ja vajoaa kasaan tuolin uumeniin.

Huono ryhti voi tietysti kertoa sairaudesta, mutta se viestii myös alistuneisuutta, pelkoa ja haluttomuutta. Huonoryhtinen henkilö ei näytä itsekään uskovan itseensä. Huonoa ryhtiä eivät peitä parhaatkaan puvut tai muodikkaimmat merkkivaatteet.

Hyväryhtisen päällä vaatteet istuvat hyvin. Hyvää ryhtiä ei myydä missään; siitä on itse pidettävä huolta. Ilman itsetutkiskelua, liikkumis- ja työasentojen tarkkailua, jonkinmoista lihaskuntoa ja tietoista vartalon ojentamista ei ryhti kohene. Hyvä ryhti on edellytys joustavalle ja kauniille liikkumiselle. Se korostaa parhaita piirteitämme myös istuessa ja seistessä.

Rinta ulos, vatsa sisään - sitähän se on. Selkä suoraksi, hartiat taakse, leuka ylös! Jäntevästi mutta jännittämättä. Nenä osoittaa suuntaa, ja eteenpäinhän me olemme menossa. Siispä pää pystyyn, kasvot ja hymy esiin. 4 - 5 kilon painoisen pään roikottaminen niskan varassa ei ole pitemmän päälle hyväksi sen paremmin lihaksille kuin nikamillekaan.

Pohdinta

Millaisia mielikuvia syntyy ihmisestä, jonka olemus on kumara tai veltto?
Keskustele opiskelijatovereittesi kanssa ja haastattele henkilökuntaa ja muita lähiympäristösi ihmisiä.
Keskustele liikunnanopettajan tai terveydenhoitajan kanssa omasta ryhdistäsi. Pyydä häntä konkreettisesti kertomaan, miltä ryhtisi näyttää ja miten voit sitä parantaa.