• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Kehon kieli

Asennot


Miksi joku henkilö vaikuttaa kiinnostuneelta ja toinen välinpitämättömältä, vaikka kumpikaan ei sanoisi sanaakaan? Leikillisesti sanotaan, että "senhän näkee jo jalkaterän asennosta ". Niin se on - asento kertoo ajatuksistamme ilman sanojakin samoin kuin ilmeet ja eleet.

Puhujaa kohti kääntynyt, hieman eteenpäin nojautuva asento kertoo yhteistyöhalusta ja innosta. Kiinnostuksen puutteen ja välinpitämättömyyden merkki on keskustelukumppanista poispäin kääntynyt asento. Laukut sylissä istuva henkilö taas on kuin valmiina pakenemaan paikalta niin pian kuin mahdollista.

Rauhallinen, jäntevä perusasento, kädet vapaasti sivuilla, osoittaa avointa ja vastaanottavaista asennetta. Torjunnaksi tai puolustautumiseksi tulkitaan mm. naisille tyypillinen käsien pitäminen puuskassa rinnalla.

Miehet taas asettavat usein kätensä päällekkäin nivustaipeittensa eteen, samalla tavalla kuin jalkapalloilijat suojautuvat rangaistuspotkua varten. Keskustelutilanne tuskin on niin vaarallinen, että tämä suojaus on tarpeen. On mielenkiintoista tutkia omaa käyttäytymistään ja kehonsa viestiä eri tilanteissa. Välittyykö niistä positiivista vai negatiivista sanomaa? Onko tämä viesti sopusoinnussa sanojemme kanssa?