• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Ilmeet ja eleet

"Hymy on lyhin etäisyys kahden ihmisen välillä."

Kasvojen ilmeet kertovat ilosta, surusta, innostuksesta, kyllästymisestä, pelosta - kaikesta siitä, mitä sisällämme liikkuu. Ne paljastavat sellaistakin, minkä tahtoisimme peittää. Näkövammainen kuulee tunnetilat äänensävystä. Hänen itsensä täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että hänet ja hänen ilmeensä nähdään. Positiiviset tunteet saavatkin näkyä, mutta kielteisiä ajatuksia ei aina ole tarkoituksenmukaista näyttää.

Olisi onnellista, jos meillä jokaisella olisi luotettu ihminen tai hyvä ystävä, jonka kanssa voisimme keskustella ilmeikkyydestämme tai ilmeettömyydestämme. On kiinnostavaa tutustua itseensä muiden silmin. Kannattaa rohkaista mielensä, tehdä aloite ja lähteä jonkun Kaikessa vuorovaikutuksessa katsekontaktin, kasvokkain olemisen merkitys on suuri. Sillä osoitetaan kiinnostusta ja luottamusta keskustelukumppania ja hänen sanomaansa kohtaan.

Alaspäin suuntautunut katse viestii omiin ajatuksiinsa vajonneesta henkilöstä, joka tuskin välittää kuunnella keskustelukumppaneitaan. Harhaileva ja pälyilevä katse taas antaa epäluotettavan kuvan. Näyttää kuin henkilöllä olisi jotain salattavaa, eikä hän uskalla sen vuoksi kohdata toisen katsetta.

Arlainstituutissa vieraillut miltei sokea amerikkalainen professori piti katseen suuntaa ja kasvokkaisuutta niin tärkeänä, että keskustelu- ja puhetilanteissa luopui mahdollisuudestaan nähdä kumppaninsa tai yleisönsä. Hän kohdisti aina kasvonsa suoraan kohti toista henkilöä tai kuulijoita, vaikka hän tässä asennossa ei voinut käyttää hyväkseen jäljellä olevaa näköään. Näin menetellen hänestä syntyi varma, asiantunteva ja luotettava kuva.

Jotkut näkövammaiset arastelevat katsekontaktia, koska vamma tai sairaus on saattanut vaikuttaa silmien ulkonäköön. Kannattaa kuitenkin olla rohkeasti oma itsensä ja nostaa katse keskustelukumppania kohti. Tummien lasien käyttö voi helpottaa tilannetta. Ne tulevat pian osaksi persoonallisuutta, ja niitä voi asusteiden tapaan vaihdella tilanteen ja vaatetuksen mukaan. luotetun henkilön kanssa tutustumaan itseensä.