• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Ilmaisu ja ääni

Pohdinta

Pohtikaa, mitä kaikkea voi puhelinkeskustelussa päätellä keskustelukumppanin äänensävyjen perusteella.

Äänenkäytöstä voi tunnistaa mm. henkilön tunteita, mielialoja, vireystilaa. Olemme herkkiä aistimaan pelkän äänensävyn perusteella lausumattomia ajatuksia. "Onkohan hän nyt suuttunut jostain, kun ääni on noin kireä?" "Eipä taida minun asiani kovasti kiinnostaa, kun hän kuulostaa niin poissaolevalta.

Jokaisella ihmisellä on ainutlaatuinen ääni, äänenkorkeus, äänen voimakkuus ja puheen rytmi. Äänensävy, puhetapa, sanavalinnat ja murre kertovat mm. henkilön kasvuympäristöstä, iästä ja koulutustaustasta.

Puhetyylin perusteella luodaan myös vaikutelma henkilön luonteenpiirteistä. Nopeaa puhujaa saatetaan pitää tehokkaana ja hidasta puhujaa saamattomana, vaikka asia suinkaan ole näin yksioikoinen. Jopa kokonaiskuva ihmisestä aina ruumiinrakennetta ja hiusten väriä myöten voi syntyä pelkän puhelinkeskustelun tai radioäänen perusteella.

Puhuminen ei ole pelkästään suussa ja kurkunpäässä tapahtuvaa toimintaa vaan ilmaisua, johon koko keho osallistuu. Kaikki puhuminen tapahtuu koko vartalolla, päästä varpaisiin. Eleillä ja ilmeillä puhuja saa ääneensä sävyjä ja vivahteita, jotka tekevät puheesta mielenkiintoisempaa ja miellyttävämpää kuulijalle.

Eleet ja ilmeet tarttuvat aina ääneen. Äänenkäytön ja puhetyylin tulee sopia tilanteeseen. Luonteva, selkeä, rauhallinen ja sävyltään vaihteleva puhetapa luovat miellyttävän vaikutelman. Ilmeikästä viestintää voi harjoitella ystävän kanssa. Elehtiä käsillä, silloin kun se siltä tuntuu. Hymyillä puhuessaan, jos asia on miellyttävä ja mutristaa suutaan ja kurtistaa kulmakarvojaan, kun asia on epämiellyttävä. Ja aina saa nauraa varpaat kippurassa.

Pohdinta

Kokeilkaa ryhmässä eleiden ja äänensävyjen yhteyttä sanomalla sama lause

  1. vakavin ilmein
  2. hymyillen
  3. otsaa rypistäen
  4. asiallisesti
  5. arkisesti
  6. innostuneesti
  7. pelokkaasti