• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Hiukset ja hampaat

Hiukset


Kuninkaallisilla on kruunu ja pyhimyksillä sädekehä. Meillä "tavallisilla ihmisillä" kruununa tai sädekehänä - toivon mukaan kiiltävänä - ovat hiukset. Puhtaat, kiiltävät hiukset ovat kauniit, olivatpa ne sitten suorat tai kiharaiset, tummat tai vaaleat. Likainen tukka näyttää ja tuoksuu epämiellyttävältä. Itselle sopivasta, kasvoja ja persoonallisuutta esille tuovasta hiusten mallista voi keskustella parturin tai kampaajan kanssa.

Turvallisimmin hiusten leikkuu ja muu muotoilu onnistuu, kun on löytänyt hyvän vakioparturin tai -kampaajan. Kampaajat ja parturit osaavat kertoa myös, mikä tyyli on milloinkin muodissa. Jotkut löytävät jo varhain oman tyylinsä ja ovat sille uskollisia. Lyhyet hiusmallit kaipaavat muotoilua ja siistimistä noin kuukauden välein. Hyväkuntoiset ja hyvin leikatut hiukset herättävät aina ihailua.

Hampaat


Hyvin hoidetut hampaat ja raikkaalta tuoksuva hengitys osoittavat itsestä välittämistä. Esimerkiksi työhaastattelutilanteessa se kertoo työnantajalle paljon hakijan persoonasta. Opiskelijoilla on se etu, että he voivat jo oppilaitoksen terveydenhoitajalta kysyä, miltä hampaat näyttävät ja hengitys tuoksuu. Sanotaan, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Hammaslääkärin pitää loitolla hampaiden harjaaminen aamuin illoin noin minuutin ajan kerrallaan ja tarvittaessa hammaslangan käyttö. Hymy pelastaa päivän, pelasta sinä hymysi.

Hengityksen tuoksuun vaikuttavat hampaiden puhtaus ja kunto. Tunnettua on, että valkosipuli ja tupakka huokuvat hengityksessä. Oman hengityksensä tuoksua on vaikea tunnistaa. Muut sen kyllä tunnistavat, varsinkin jos se on epämiellyttävä. Hengitystä ei tämän takia kannata ruveta pidättelemään, sillä voi olla muita ikäviä seurauksia. Sen sijaan kannattaa reilusti silloin tällöin kysäistä jostain läheiseltä ihmiseltä, onko hengitys raikas - kenties jopa suutelukelpoinen. Pikakonsteja hengityksen raikastamiseen ovat esim. suuraikastesuihkeet ja pastillit.

Hammaslääkärissä

Puhtaat hampaat ja raikas suu ovat jokaiselle tärkeät. Hyvä hammasharja on pehmeä ja sopivan pieni, niin että se mahtuu puhdistamaan takimmaisetkin hampaat ienrajaan asti. Harjaa hampaasi aamulla ja illalla, kuitenkin vähintään kerran päivässä. Tapa, jolla harjaat ei ole pääasia, vaan se, että saat joka kohdan puhtaaksi.

Hampaita ei kuitenkaan pidä puhdistaa liian kovakouraisesti. Sähköhammasharja on hyvä apuväline. Sen etuja ovat pieni, pehmeä harjasosa ja se, että harja tekee itse harjausliikkeen. Mutta sähköhammasharjaakaan ei saa painaa kovasti ikeniä vasten. Muista puhdistaa myös hampaiden välit. Tarpeen vaatiessa käytä hammaslankaa.

Hammastahnan fluori vahvistaa hampaita reikiintymistä vastaan, sen puhdistavat aineosat pitävät hampaat valkoisina. Hammastahnaa riittää nokare. Käytä mieluiten fluorihammastahnaa. Jos ikenet vuotavat verta, puhdista entistä paremmin. Ellei vuoto parane viikossa, kysy neuvoa hammaslääkäriltäsi.

Hampaissasi on luultavasti hammaskiveä, joka täytyy poistaa, jotta ikenet voisivat parantua. Muista käydä hammaslääkärisi vastaanotolla vähintään yhden kerran vuodessa.
Ientulehdus

Suun terveys on merkittävä osa ihmisen kokonaisterveyttä. Useiden suusairauksien ongelma on, että hampaiden reikiintymistä lukuun ottamatta ne voivat edetä salakavalasti ja huomaamattomasti. Vaikka hammaskarieksen eli hampaiden reikiintymisen esiintyminen onkin vähentynyt maassamme, ientulehdus eli gingiviitti ja hampaiden kiinnitystä leukaluuhun tuhoava parodontiitti, ovat silti yleisiä. Ientulehduksen aiheuttamaa hoidon tarvetta esiintyy lähes jokaisella suomalaisella.

Ientulehduksen syy on bakteeripeite eli plakki, jota kerääntyy hampaiden ienrajaan, erityisesti hammasväleihin. Hammaskivi, paikka-ja kruunuylimäärät sekä paikkaamattomat reiät lisäävät bakteeripeitteen kertymistä. Jos hampaita ei puhdisteta riittävästi, bakteeripeite kasvaa nopeasti jolloin kehittyy ientulehdus. Bakteeripeite tulehduttaa ja avaa ientaskun.

Bakteerien kasvaessa ikenen alle syntyy hampaiden kiinnityksen vaurioitumisuhka ja hoitamattomana siitä kehittyy parontiitti. Parodontiitin syntyyn vaikuttavat bakteerien lisäksi myös potilaasta johtuvat erilaiset altistavat tekijät kuten hammaskiven muodostumistaipumus, hampaiden ahtaumat ja purentavirheet, erilaiset yleissairaudet ja lääkkeet sekä tupakointi.

Koska iensairauksien aiheuttaja on bakteeripeite, hoitona on säännöllinen bakteeripeitteen poisto. Päivittäinen hampaiden puhdistus eli omahoito on tehokas keino hoitaa ja ehkäistä iensairauksia. Hammashoitohenkilökunta omalla panoksellaan luo edellytyksiä omahoidon onnistumiselle. Myös hoidettuna iensairaudet vaativat säännöllistä ylläpitohoitoa ja aktiivista omakohtaista osallistumista siihen.
Hammaslääkärikammo?

50 000 helsinkiläistä kammoaa hammaslääkärin tuolia niin paljon, että jättää hampaansa hoidattamatta. Oletko sinä yksi heistä? Useimmat pitävät hammaslääkärissä käyntiä epämiellyttävänä. Joka kymmenes kansalainen potee suoranaista hammaslääkärikauhua. Suu on ihmiselle hyvin yksityinen ja monella tavoin tärkeä alue. Suun kauneus on paljon merkittävämpi tekijä kuin tulemme edes ajatelleeksi. Kuuntelijahan katsoo useimmiten puhujan suuhun.

Hoitamattomat hampaat hävettävät. Nauraa ei uskalla muulloin kuin yksin ollessa. Monet vetoavat rahapulaan laiminlyödessään suunsa terveydenhoidon. Se on kuitenkin säästöä väärässä paikassa. Märkivien ja särkevien hammasrivien parantaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin säännöllinen hammashoito. Mahdollisista peloista kannattaa keskustella hammaslääkärisi kanssa, hän luultavasti osaa auttaa sinua. Useat yksityiset hammaslääkäriasemat käyttävät apuna mm. rentoutusta, rauhoittavaa esilääkitystä, narkoosia ja ilokaasua. Hoitotilanteesta tehdään mahdollisimman rauhallisen ja miellyttävä.
Kustannukset

Kaikki ikäryhmät kuuluvat nykyään KELA:n korvausten piiriin. Korvausta ei kuitenkaan makseta esteettisestä, proteettisesta eikä oikomishoidosta. Erityiskorvausta saavat rintamaveteraanit ja miinanraivaajat. Kunnallinen hammashoito on valmiiksi valtion tukemaa, joten niistä ei myönnetä KELA-korvauksia

Lähde: City-Hammaslääkärit oy http://www.cityhammas.com/