• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Puhuttelu

Oikea puhuttelumuoto on osoitus toisen henkilön kunnioittamisesta. Käytä henkilöä puhutellessasi sitä muotoa, jota henkilö itsestään käyttää, esim. rouva Välkky, maisteri Virtanen. Työelämässä, asiakkaiden ja vieraiden läsnä ollessa tai puhelimessa käytetään ammatti- ja virkanimikettä, esim. johtaja Kiuru, markkinointipäällikkö Leivonen.

Teitittely vai Sinuttelu?

Työ- ja seuraelämässä puhuttelu on turvallisinta aloittaa aina teitittelyllä. Erityisesti asiakaspalvelutilanteissa teitittelyä edellytetään. Teitittely on viesti vastapuolen arvostuksesta. Teitittele aina, kun keskustelet vanhemman henkilön kanssa keskustelet korkeammassa asemassa olevan henkilön kanssa olet mies ja keskustelet naisen kanssa, ellei nainen ole huomattavasti nuorempi.

Sinuttelua voi ehdottaa vanhempi henkilö nuoremmalle korkeammassa asemassa oleva henkilö alemmassa asemassa olevalle nainen miehelle mies huomattavasti nuoremmalle naiselle esimies alaiselle talon isäntä vieraille.

Miten sinunkaupat tehdään?

Keskustelet henkilön kanssa. Sinä olet vanhempi ja haluat, että käytätte sinuttelua puhuttelumuotona. Voit ojentaa kätesi ja sanoa esimerkiksi: "Emmekö voisi sinutella? Minä olen Minna." Vastapuoli sanoo nimensä ja tarttuu ojennuttuun käteen. Kohtelias henkilö ei kieltäydy sinunkaupoista.

Työpaikalla voi olla sovittuna keskinäinen sinuttelu arvoasemaan katsomatta. Siitä huolimatta työpaikalla on tilanteita, jolloin teitittely on hyvä käyttää. Esimerkiksi, jos puhuttelet esimiestäsi vieraiden läsnä ollessa.