• Asiantuntijapalvelut

 • Asiantuntijapalvelut

 
 

Huomaavaisuus

 1. Tasavertainen suhtautuminen kaikkiin ihmisiin on kauniin ja luontevan käytöksen edellytys. Pienet kohteliaisuudet lämmittävät mieltä ja pehmentävät keskusteluilmapiiriä. Kohteliaisuuksia voi sanoa niin kotona, koulussa, töissä, vapaa-aikana, harrastuksissa kuin juhlissa ja vierailullakin. Kohteliaisuudet kuuluvat kaikille ja kaikki voivat niitä esittää.
 2. Jokaisessa meissä on monia hyviä puolia, joista kohteliaisuuksia voi lausua. Kohteliaisuus otetaan vastaan lämpimästi ja siitä kiitetään kokonaisella lauseella. Ei kannata vähätellä tai mitätöidä saamaansa huomiota.
 3. On kohteliasta, että nuorempi henkilö avaa oven vanhemmalle ja mies naiselle. Huomaavaisuutta on myös avata ovi henkilölle, jolla on kädet täynnä kantamuksia tai muuten vaikeuksia avata ovea itse. Istumapaikan antaminen vanhemmalle, sairaalle tai raskaana olevalle kuuluu asiaan. Tarjoa ystävällisesti apuasi, jos huomaat jonkun sitä tarvitsevan.
 4. Miellyttävän tapaamisen edellytys on arkailematon, luonnollinen ja vastapuolta kunnioittava käytös. Aito kiitos lämmittää aina: kiitos avusta, kiitos kutsusta, kiitos viimekertaisesta jne.
 5. Jokaisen on hyvä oppia pyytämään anteeksi esimerkiksi, kun myöhästyy tapaamisesta, töistä tai oppitunnilta, tönäisee vahingossa toista ihmistä tai keskeyttää jonkun puheen jne. Nenää niistettäessä tulee muistaa kääntyä poispäin muista ihmisistä.
 6. Käänny muista poispäin yskiessäsi, aivastellessasi tai haukotellessasi. Laita tarvittaessa käsi tai nenäliina suun suojaksi.
 7. Maiskuttelu ja röyhtäilyt ovat tapoja, jotka eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin. Hammasvälien puhdistus, kynsien pureskelu, nenän tai korvien kaivelu ja sylkeminen ovat julkisilla paikoilla epäasiallisia. Erikoisen kuvan antaa itsensä rapsuttelu eri puolilta kehoa.
 8. Mieti tarkoin, mikä on sopiva tilaisuus hiusten kampaamiseen ja huulipunan lisäämiseen. Ruokapöytään ne eivät sovi.
 9. Kun vieraassa paikassa haluat asioida WC:ssä, kysy mieluummin naisten tai miesten huonetta kuin vessaa. Pese kädet usein flunssaisena ollessasi ja aina WC-käynnin yhteydessä. Myös miesten vessaelämä on täynnä ihmeellisyyksiä. Vierailija ei arvostele taloa, talon tapoja, talon väkeä eikä tarjottavia.
 10. Vieraisilla ja juhlatilanteissa on huomaavaista vaihtaa ulkojalkineet sisäkenkiin. Jos vierailun aikana joku esine rikkoutuu, on vahingon aiheuttaja on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa menetyksen. Useimmiten vakuutus kattaa tällaisen tapauksen.