• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Miesten vessaelämästä

Vessojen kultakausi alkanee Antiikin Roomasta, jossa kehitettiin viemäriverkosto. Näistä ajoista saakka on vessojen suosio pysynyt vankkumattomana. Vessat ja vessakäyttäytyminen voidaan jopa nähdä länsimaisen sivistyksen mittarina. Vaikka erilaiset trendit tuovat uusia kokeiluja vessoihinkin, Antiikin Roomassa oivallettu toimintafunktio on pysyy muuttumattomana.

Vessat tänäkin päivänä tuovat helpotusta hädänalaisille ja paineessa oleville. Miesten vessojen maailma on usein hyvin yhdenmukainen, menitpä minne tahansa päin maailmaa. Vaikkakin yllätyksiin ja poikkeuksiin saa varautua. Pöntön virkaa saattaa toimittaa pelkkä reikä maassa, eikä paperia missään. Miesten vessoja suunnittelevat miehet, joten yleensä kaikki, mitä mies vessassa tarvitsee, on sopivasti oikealla paikallaan tai sitten ties missä ja miten sattuu. Tästä johtuen miesten vessoihin kannattaa astua stoalaisella tyyneydellä.

Ulkomailla matkatessa on viisasta opetella kysymään vessan sijaintia paikallisella sivistyskielellä. Mikään ei ole piinaavampaa kuin kauheassa hädässä yrittää viittoen selvittää asiaansa kadunmiehelle, joka arvaa asiasi koko ajan aivan väärin. Mikäli vierassanat eivät taivu suuhusi tai muistisi pätkii hädänalaisena, kirjoita kysymys kohteliaasti paperille.

Julkisten vessojen hygieniataso seuraa usein paikan yleistä tasoa. Yleisohjeena voidaan sanoa, että mitä enemmän käyttäjiä, sitä epähygieenisemmät wc-tilat ovat. Kaupungin likaisin vessa löytyykin yleensä rautatieaseman yhteydestä ja siistein hienon ruokaravintolan perältä tai virastotalon yhteydestä. Hajuaisti kertoo täsmällisesti vessan siisteystilanteen. Oma vessa on tietysti mukavin ja siistein. Aina kuitenkaan sen käyttö ei ole mahdollista, varsinkaan ulkomailla.

Vieraassa ympäristössä kannattaa kysyä rohkeasti miestenhuoneen sijaintia. Koska miesten ja naisten vessat ovat usein vierekkäin, kannattaa varmistaa, että löytää itsenä oikeasta paikkaa. Oli sokea tai näkevä, jokainen on löytänyt kuitenkin itsensä jossakin elämänvaiheessa aivan väärästä paikkaa - vahinkoja siis sattuu, eikä se ole niin vakavaa. Korkokenkien kopinat tai kimeä kirkuminen ovat merkkejä siitä, että kannattaa kokeilla toisesta ovesta.

Mikäli vessan ovi on lukossa, se voi olla varattu. Potkimalla tai hakkaamalla ovea, et nopeuta sisällä olevan asiointia. Sitä vastoin ahdisteltu voi ulos tullessaan tehdä sinulle saman tempun. WC:n käyttö voi olla myös varattu esimerkiksi ainoastaan ravintolan asiakkaille. Silloinkaan ei potkiminen auta, vaan kannattaa hakea vessapoletti tai -avain kassalta.

Vessan sijainnin voi paikallistaa myös jatkuvasta oven käynnistä, ihmisten rampatessa vessaan edestakaisin. Vessan lattia ja seinät ovat yleensä kaakeloitu, joten niistä heijastuvista äänistä voi päätellä paljon. Viimeistään puhaltimen ääni kielii vessan todellisen sijainnin ja erottaa sen ravintolan keittiöstä. Suomalainen ilmoittaa aina kohteliaasti seurueelleen kun päättää mennä vessaan. Tapaa kummeksutaan, eikä Euroopan Unioniin liittyminenkään ole vähentänyt ilmoitusten määrää. Muiden ihmisten mielestä ei ole lainkaan kiintoisaa tietää, onko joku menossa vessaan vai ei.

Mene ja tiedä, mutta ehkä asiasta ei kannata tehdä hirveän suurta numeroa. Muu pöytäseurue luultavasti osaa arvata minne olet menossa viidennen oluen jälkeen. Mikäli haluat asiassa apua, pyydä sitä suoraan ja rohkeasti joko ystävältäsi tai henkilökunnalta. Ravintoloissa vahtimestarit ovat rutinoituneet palvelutyöhön.

Ylellisestä miesten vessasta saattaa jopa löytää palvelijankin, joka ojentaa sinulle käsipyyhkeen ja pyyhkii kullatulla harjalla takkisi. Mikäli tämä on sinulle tuttua, älä jatka tämän lukemista, sillä olet luultavasti monimiljonääri, eikä sinun tarvitse vaivata päätäsi tällaisilla pikkuseikoilla. Miestenvessojen arkkitehtuuri selviää helpoiten kepin avulla. Kepillä tunnustelemalla saa tietoonsa merkittävien paikkojen koordinaatit ja strategiset muodot. Harva on pönttöön astunut, mutta sitä useampi törmännyt käsipyyhetelineeseen tai kondomiautomaattiin. Tavallisesta miestenvessasta löytyy yleensä koppi/ koppirivistö, jossa on vessanpönttö. Koppien ulkopuolella on pisuaari, ränni tai kaukalo, käsienpesuallas/ altaat, paperiteline tai käsipyyheautomaatti, puhallin ja kondomiautomaatti.

Vessanpönttö

Niitä löytyy kaikenlaisia, mutta yleensä ne ovat kaikki samanlaisia. Osa niistä vuotaa, osa ei. Jos kotonasi vessanpönttösi vuotaa, kutsu putkimies paikalle. Jos se vuotaa ravintolassa, lopeta vetäminen kolmannen kerran jälkeen - sillä tuhlaat vain aikaasi. Vessanpönttö löytyy yleensä kopista tai pienemmissä paikoissa on sijoitettu muun wc-tilan yhteyteen. Mikäli tarkoituksesi on istahtaa pöntölle, kannattaa se aina pyyhkäistä paperilla tai antiseptisellä pyyhkeellä.

On hyvin todennäköistä, että joku on ennen sinua loruutellut pitkin pöntönreunaa joko aivan humalassa tai tyhmyyksissään. Antiseptisiä pyyhkeitä voi ostaa kemikalioista tai apteekista. Japanissa itse pesevät ja kuivaavat pöntöt ovat muotia. Joten jos ei viitsi omatoimisesti pyyhkiä, kannattaa matkustaa Japaniin.

Pisuaari

Pisuaarin nimikin viittaa pissaamiseen, joten jos yrittää istua pisuaariin saattaa joutua yleisen hilpeyden kohteeksi. Pisuaari on miestenvessojen yksioikeus, eikä sitä löydy naistenvessoista. Naisilla on puolestaan bide´, mutta se on aivan toinen juttu. Pisuaariksi kutsutaan seinään kiinnitettyä vessanpöntön puolikasta, joka on asennettu tarkoituksensa mukaisesti sopivalle korkeudelle. Pisuaarin vetonappi sijaitsee pöntön päällä, eikä yleensä toimi tai toimii automaattisesti. Posliiniset pisuaarit seisovat yleensä ylväästi rivissä tai arvokkaasti yksin, mutta eivät koskaan sulkeudu koppiin.

Ränni

Miestenvessojen sydän on ränni. Usein 2-5 metrin pituinen peltinen kaukalo, jossa virtaa vesi hiljaisen puron tavoin. Sen äärellä on mukava helpottaa hätäänsä ja keskustella vierustoverin kanssa vaikkapa finanssiasioista. Vaikka ränni kuuluu miestenvessojen aateliin, ei sitä aina löydy. Pienten tilojen on tyydyttävä valitettavan usein pisuaareihin tai pahimmassa tapauksessa aivan tavallisiin pönttöihin.

Jokaisen rakennuksen ulkopuolelta, katon ja seinän rajasta löytyy myöskin sadevesiränni, joka perustuu samaan toiminta-ajatukseen. Katolle ei kuitenkaan kannata kiivetä helpottamaan hätäänsä, sillä sadevesiränni on suunniteltu sadevesille ja rytäkässä voi taittaa pahimmassa tapauksessa niskansa. Oikea ränni sijaitsee aina vessassa ja on asetettu sopivalle korkeudelle, niin kuin kaikki muukin miesten vessassa.

Pesuallas ja hanat

Myös pesualtaaseen ja hanoihin kannattaa suhtautua suurella vakavuudella. Vaikka englantilaiset eivät suostu muuttamaan kahden hanan malliaan, koko muussa läntisessä maailmassa pidetään miellyttävämpänä ajatusta, että vesi sekoittuu valmiiksi hanassa. Kun englantilaiset polttavat näppinsä, me saatamme sitä vastoin tuskastella, että mitenkäs sitä vettä tulee. Kotona saa vettä aivan normaalisti hanasta, mutta jossakin paikassa kuuma- ja kylmävesivivut puuttuvat täysin. Tällaisessa tapauksessa saattaa olla kysymys putkiremontista tai erikoisesta kosketushanasta, mikä reagoi kun kädet asetetaan hanan alle. Paras tapa varmistua tästäkin asiasta on kokeilu.

Pesualtaita on puolestaan vaikka minkä muotoisia ja kokoisia. Yhteistä niille on ainoastaan se, että niissä ei sovi ottaa kokovartalokylpyjä. Ylävartalon pesu saattaa tulla kyseeseen lentokentillä, jos on ties monettako päivää istunut kuumassa lentokoneessa. Saippua-annostin annostin löytyy yleensä lavuaarin lähettyviltä. Hygienia syistä yleisissä vessoissa saippua annostellaan nestemäisinä, jota kannattaakin kursailematta käyttää. Vaikka olisit juuri pessyt kätesi huolellisesti juhannussaunassa, on kohteliasta pestä ne joka kerta vessassa käynnin yhteydessä. Kukapa haluaisi kätellä herraa, jonka sormet ovat juuri olleet ties missä

Käsipyyheautomaatti

Käsipyyheautomaatti sijaitsee yleensä lavuaarin välittömässä läheisyydessä. Vetämällä telojen väliin pingottuneesta pyyhkeestä saa sopivan määrän puhdasta konepestyä metripyyhettä käsien ja kasvojen kuivaamistarpeisiin. Mikäli kädet tai kasvot jäivät vielä märiksi, kannattaa jäädä koneen viereen odottamaan vähäksi aikaa, jolloin automaatti luulee, että olet poistunut ja suostuu antamaan lisää pyyhettä. Valitettavan usein törmää tilanteeseen, että kädet ovat aivan märät ja pyyherulla on loppu. Silloin kannattaa heilutella käsiään voimakkaasti ravistellen ilmassa ja kärsivällisesti odottaa niiden kuivumista.

Puhallin

Useista vessoista löytyy myös kuumailmapuhallin. Puhallin käynnistyy joko automaattisesti tai koskettimesta. Puhaltimen tietää olevan käynnissä, kun korviin vihloo. Puhaltimet sulkeutuvat aina itsestään. Kääntämällä suutinta puhaltimella voi kuivata myös kasvot. Mikäli sattuu työskentelemään viihdebisneksen palveluksessa, kannattaa käsipuhaltimella puhallella samalla kertaa kampaus kätevästi uuteen kuosiin.

Kondomiautomaatti

Hyvin varustetuiden ravintoloiden miesten ja naistenvessassa näkee usein pitkulaisen peltiseen kondomiautomaatin. Sujauttamalla sopivan rahan kondomiautomaatin sisuksiin, saa itsellensä halvan henkivakuutuksen lähiotteluihin.

Kirjoittanut: Okko Leo