• Asiantuntijapalvelut

 • Asiantuntijapalvelut

 
 

Puhelinkulttuuri

Milloin saa soittaa?

 1. Arkisin voi soittaa koteihin aamukahdeksasta illalla kello yhdeksään asti.
 2. Viikonloppuaamuisin kannattaa harkita soittaikaa ja soittaa mahdollisesti vasta kello 12 jälkeen, varsinkin sunnuntaina.
 3. Toimistoihin voi soittaa virka-aikana tai etukäteen ilmoitettuna puhelinaikana. Esimiehelle tai opettajalle voi soittaa virka-aikana (8.00-16.00).
 4. Asiakaspalvelutehtävissä toimiessasi oma puhelimesi on syytä pitää suljettuna.

Ennen puhelua

 1. Mieti, mitä olet sanomassa ja kenelle.
 2. Kirjoita paperille ylös, jos keskusteltavia asioita on paljon.
 3. Esiinny asiallisesti, jos kyseessä muu kuin yksityispuhelu.

Puhelun aloitus

 1. Esittele itsesi ja tervehdi vastaaja aina puhelun alussa.
 2. Kysy, onko hänellä juuri nyt aikaa keskustelulle.
 3. Työasioissa soittaessasi ilmoita ensin edustamasi yrityksen nimi ja sitten oma nimesi.
 4. Jos et kuullut kenen kanssa keskustelet, voit kysyä nimen uudelleen, esimerkiksi "Anteeksi, en kuullut teidän nimeänne." Kirjoita nimi muistiin.
Puhelimeen hakeminen: Video

Soittopyynnön jättäminen

 1. Ennen kuin jätät soittopyynnön, mieti, onko kohteliaampaa yrittää tavoittaa henkilöä itse uudelleen.
 2. Kun jätät soittopyynnön, kerro selkeästi nimesi ja puhelinnumerosi, milloin olet tavoitettavissa ja mitä asiasi koskee.
 3. Vastaa sinulle jätettyyn soittopyyntöön mahdollisimman pian.
 Soittopyynnön jättäminen: Video
 

 Vinkkejä!

Jos valitset väärän numeron, pyydä kohteliaasti anteeksi. Puhelu ei saa ohittaa koskaan henkilökohtaista tapaamista. Jos puhelin soi aterian aikana, kerro soittajalle, että olet aterioimassa, ja kysy, voitko soittaa myöhemmin. Toisen puhelimella saa soittaa vain luvan kysyttyään.

Kännykkäkulttuuri

1. Kännykkää ei tulisi käyttää luennoilla, keskusteluissa ja oppitunneilla. Näissä tilanteissa ihmiset jakavat yhteisen hetken, johon kännykkä ei sovi.

2. Jos sinun tulee välttämättä soittaa tai vastaanottaa puhelu em. tilanteissa, pidä kännykkä värinähälytyksellä, kokoustilassa tai äänettömällä ja poistu puhumaan puhelu käytävään.

3. "Pyhiä" paikkoja voivat olla myös kirjastot, ruokaravintolat sekä paikallisjunat. Kännykän käyttö on rajoitettua myös sairaaloissa ja lentokoneissa.

4. Muista, että muut ihmiset eivät välttämättä ole kiinnostuneita kuulemaan yksityisasioitasi esim. bussissa tai kadulla. Myöskään toisten ihmisten asioista puhuminen, varsinkaan nimillä, ei ole sopivaa julkisesti.

5. Tekstiviestien näppäily esimerkiksi tunnilla tai kokouksessa ei ole kohteliasta.

6. Kiinnitä huomiota myös kännykän soittoääneen. Esimerkiksi poliisiauton tai palohälyttimen ääni, tai itse äänitetyt lauseet voivat aiheuttaa sekaannusta julkisilla paikoilla.

7. Kännykän kameralla saa kuvata julkisilla paikoilla. Noudata kuitenkin hyviä tapoja ja kunnioita ihmisten yksityisyyttä.