• Asiantuntijapalvelut

 • Asiantuntijapalvelut

 
 

Päivälliset kotona

Kutsut

Suunnittele tilaisuus ajoissa ja tee muistiinpanoja esimerkiksi tarjottavista ruoista, astioista, pöytä- ja ruokaliinoista, kukista, kodin siivouksesta ja vaatenaulakon tyhjennyksestä. Mieti etukäteen, miten tarjoilu hoidetaan ja millaista ohjelmaa mahdollisesti esitetään. Kirjalliset kutsut lähetetään 2 - 3 viikkoa ennen tilaisuutta. Kutsun voi esittää myös puhelimessa tai henkilökohtaisesti. Kutsusta tulee käydä ilmi kuka kutsuu, milloin ja missä tilaisuus pidetään.

Kattaus

Kun katat pöytää, huomioi, että varaat jokaiselle ruokailijalle noin 60 cm tilaa. Aseteta lautaset kahden sormenleveyden päähän pöydän reunasta. Keittolautasia ei kateta valmiiksi. Kata leipälautanen vasemmalle puolelle ja voiveitsi lautasen oikeaan laitaan. Jos veistä ei ole, niin lautasta on tarkoitus käyttää salaattilautasena.

Kata ruokailuvälineet seuraavasti:
 1. veitsi lautasen oikealle puolelle terä lautasta kohden
 2. haarukka lautasen vasemmalle puolelle
 3. keittolusikka asetetaan äärimmäiseksi oikealle
 4. jälkiruokalusikka tai -haarukka lautasen yläpuolelle

Jos kattauksessa on useita ruokailuvälineitä, aloitetaan aina uloimmista välineistä. Aseta lasit kattauksen yläpuolelle keskelle tai oikeaan yläkulmaan. Vesilasi on äärimmäisenä oikealla, siitä vasemmalle on alkuruoan viinilasi, pääruoan lasi ja jälkiruoan lasi, snapsilasin paikka on vesilasin oikealla puolella. Aseta lautasliina lautasen vasemmalle puolelle tai lautasen päälle. Paikkakortin paikka on yleensä korkeimman lasin päällä. Kukka-asetelmien ja koristeiden tulee olla matalia, jotta ne eivät peitä ruokailijoiden näkyvyyttä.

Isännän ja emännän velvollisuudet

 1. Vastaanottaa vieraat eteisessä.
 2. Kohottaa tervetuliaismaljan.
 3. Emäntä toivottaa vieraat tervetulleeksi ruokapöytään ja ohjaa oikealle paikalle.
 4. Isännän ja emännän tärkein tehtävä on huolehtia, että vieraat tuntevat olonsa tervetulleiksi.
 5. Juhlien päättyessä isäntäväki saattaa vieraat ovelle.

Vieraiden velvollisuudet

 1. Vieraiden tulee saapua sovittuna aikana.
 2. Valitse vaatetus tilaisuuden luonteen mukaisesti, juhliin ei tulla työ- tai arkivaatteissa.

Pöytäjärjestys

Ruokapöydän kunniapaikat ovat isännän ja emännän molemmin puolin. Isännän ja emännän paikat ovat yleensä pöydän päissä tai pöydän keskivaiheilla vastakkain. Paikkakortit helpottavat paikkojen löytämistä ja luovat tunnelmaa. Aviopuolisoita ei sijoiteta vierekkäin eikä samaa sukupuolta olevia. Virallisissa tilaisuuksissa istumajärjestys tehdään arvojärjestyksen mukaan.

Tarjoilu

On hyvä muistaa vanha sääntö: "ota aina oikealta, tarjoa aina vasemmalta". Isännän oikealla puolella istuva henkilö saa ensin, seuraavaksi vasemmalla puolella istuva, isäntä saa ruokansa viimeisenä. Juomat kaadetaan oikealta puolelta. Vesi voi olla jo valmiiksi kaadettuna. Lautaset kerätään pois oikealta puolelta.

Ruokailun kulku

 1. Aseta lautasliina kaksin kerroin polville, taite polviin päin.
 2. Emäntä antaa merkin ruokailun aloittamisesta ottamalla ruokailuvälineensä käteensä ja toivottamalla hyvää ruokahalua.
 3. Kylmän alkuruoan ja jälkiruoan kaikki aloittavat yhtä aikaan.
 4. Pienessä seurueessa odotetaan, että kaikki ovat saaneet lämpimän ruoan eteensä.
 5. Suuremmassa seurueessa odotetaan, että lähinaapurille on tarjoiltu.
 6. Ruokailun aikana pyyhi suupielet kevyesti taputellen ennen juoman nauttimista.
 7. Ruokailun jälkeen aseta ruokailuvälineet lautaselle kello viiden asentoon.

Aterioinnin päätyttyä aseta lautasliina pöydälle lautasen viereen kevyesti taittaen. Emäntä nousee pöydästä ensimmäisenä osoituksena, että ruokailu on päättynyt. Ruokailun jälkeen kohtelias vieras kiittää isäntäväkeä ateriasta.