• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Persoonallisuus ja tyyli

Persoonallisuus

Meitä on monenlaisia. On pitkiä, pätkiä, laihoja, pulleita. Myös luonteeltamme olemme erilaisia. On hiljaista ja puheliasta, rauhallista ja räiskyvää. Jokaisella on myös omat lempivärinsä ja pukeutumistyylinsä. Onneksi on näin! Samankaltaisten kloonien armeija olisi aika ikävä.

Tyyli

"Oletpa sinä tyylikäs tänään." "Saara on löytänyt oman tyylinsä." Mitä ne tyyli ja tyylikkyys oikein ovat? Näin niistä sanovat tietokirjat:

Tyyli: hallitseva tai tunnusomainen, erityisesti havaittavissa oleva, omaleimainen ja pieniinkin yksityiskohtiin vaikuttava yleispiirre. (Suuri sivistyssanakirja, Valpola, Veli, 2000, WSOY.

Tyylikäs: tyylin mukainen, kaunis-, puhdastyylinen, aistikas, hieno, elegantti. Käyttäytyä, pukeutua tyylikkäästi." (Nykysuomen sanakirja, WSOY, 1973.) Tyyli ja tyylikkyys eivät ole pelkkää ulkokuorta. Tyylin perustana ovat hyvät tavat, ja se heijastaa sopusointua oman itsensä kanssa. Persoonallisuus on tärkeä. "Olet oman itsesi käyntikortti", sanotaan. Millaisen käyntikortin ojennamme, kun tapaamme uusia ihmisiä? Syntyykö mielikuva, että tämän tyypin minä tapaisin mielelläni uudelleenkin?

On yhteisiä tapoja ja pelisääntöjä, joita noudattamalla voi antaa itsestään myönteisen kuvan. Yleissivistykseen ja huomaavaisuuteen kuuluu olla selvillä näistä tavoista ja normeista. Mikäli niitä päättää olla noudattamatta, ottaa tietoisen riskin leimautua epäedullisesti muiden ihmisten ja esim. työyhteisön silmissä.

Pukeutuminen on myös keino ilmaista itseään. Persoonallisuuttaan voi tuoda esiin ja muotia seurata vähäeleisesti. Liika itsensä korostaminen ja räikeimmän pintamuodin seuraaminen on usein ristiriidassa asiallisen työpukeutumisen kanssa.