• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

Työpukeutuminen

Työyhteisöjen pukeutumiskäytännöt vaihtelevat tehtävien luonteen ja työntekijän aseman mukaan. Hoitohenkilöstöllä, poliiseilla ja palomiehillä on yhtenäinen työasu. Elintarvikeliikkeet ja hampurilaisbaarit ovat valinneet työntekijöilleen yrityskuvaan sopivat työpuvut. Useimmilla työpaikoilla, kuten toimistotyössä, työntekijät kuitenkin pukeutuvat omiin vaatteisiinsa.

Yrityksissä on yleensä siitä huolimatta kirjoitettu ohje tai kirjoittamaton, usein jopa sanaton sopimus (dress code) asiaankuuluvasta pukeutumisesta. Tämä on syytä selvittää, jotta "kuuluisi joukkoon" myös sopivilla asuvalinnoilla. Jos olet epävarma pukeutumisessa, pukeudu yksinkertaisesti ja siististi.

Aina varma valinta sekä miehillä että naisilla suorat on housut ja paita/paitapusero. Hillityn värinen neulepusero tai -takki sopii hyvin, ellei vaatekaapista vielä löydy bleiseriä. Vaatteiden kirjavuus ja kovin räikeät väriyhdistelmät ovat joissakin työpaikoissa liian silmiinpistäviä. Pienet väriläiskät sopivasti käytettynä sen sijaan piristävät olemusta, esim. huivi, solmio tms. Työpukeutumiseen kuuluvat myös asianmukaiset ja asuun sopivat jalkineet.

"Ei minulla ole varaa …"

Opiskelijan budjetti on yleensä niukka.

Harvalla on varaa ostaa kerralla vaatteita joka lähtöön. Vaatteita kannattaakin hankkia vähitellen ja harkiten. Sanonta "köyhän ei kannata ostaa halpaa" tuntuu kummalliselta, mutta sen kyllä pian käytännössä todeksi huomaa. Esimerkiksi jakun ja pikkutakin osto tuntuu kalliilta, mutta hankinta maksaa kyllä itsensä takaisin. Hyvälaatuista vaatetta voi käyttää useita vuosia. Nuorille tarkoitetuissa vaateliikkeissä hintataso on yleensä opiskelijoillekin sopiva. Second hand -shopeista ja kirpputoreilta voi myös tehdä löytöjä.