• Hotelli-, ravintola- ja catering-alan pt: Kahvilapalvelut ja/tai pikaruokapalvelut

 
 

Artikkeli: Entä jos aikuinen opiskelija tarvitsee erityistä tukea?

Kesäkuussa 2014 Mervi istuu ruusu hyppysissään opettajansa vieressä. Vastavalmistuneella kahvilapalvelutyöntekijällä on hymy herkässä. Joitakin vuosia sitten asiat olivat toisin. Mervin tarina kertoo sairaudesta selviämisestä ja kivisestä tiestä kohti ammattia.

Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen Mervi oli muuttanut opintojen ja työn perässä kotipaikkakuntansa ulkopuolelle. Jotain meni kuitenkin vikaan. Mervin itsensä tietämättä hän oli sairastunut. Koulu jäi kesken, ja Mervi syytti asiasta itseään.

– En kokenut sairauden tuntua lainkaan. En tiennyt sen läsnäolosta. En jaksanut välittää mistään. Annoin elämän mennä hulabaloona eteenpäin. Pahimpina hetkinä en uskaltanut mennä edes lähikauppaan, Mervi kertoo.

Vuonna 2010 Mervi Siren sai diagnoosin: Hän oli sairastunut paranoidiseen skitsofreniaan. Diagnoosi oli sekä shokki että helpotus. Se auttoi ymmärtämään, mikä on vialla ja miten sairautta voidaan hoitaa. –Valitettavasti ihmisten asenteet ja ennakkokäsitykset sairautta kohtaan istuvat tiukassa.  Todellisuudessa sairaus näkyy ja tuntuu vain omassa elämässä ja oikein hoidettuna sen kanssa pystyy elämään, Mervi toteaa.

 – Diagnoosin myötä ymmärsin, että en olekaan huono ihminen, enkä ole syyllinen sairauteeni. Halusin parantua. Halusin elämäni ja itseni takaisin. Ainakin tälle olotilalle on nyt syy ja nimi, Mervi miettii.

Koulun avulla kiinni elämään

Sairaalajakson jälkeen ihmisläheinen Mervi teki vapaaehtoistyötä ja kouluttautui vertaisohjaajaksi kohtalotovereilleen.

 – Tehtäväni on näyttää, että toimintakyky voi palautua, jos asenne on kohdallaan ja uskaltaa lähteä kokeilemaan uusia asioita. Ei pidä jäädä kotiin makaamaan, Mervi opastaa. 

Kun vointi vähitellen koheni, Mervi haki koulunkäynnin ja iltapäivätoiminnan ohjauksen tutkintotavoitteiseen koulutukseen Keskuspuiston ammattiopistoon. Haastattelijat kiinnittivät kuitenkin huomiota Mervin työkokemukseen kahviloissa ja tarjosivat vaihtoehtoa hakea hotelli-, ravintola -ja catering-alan perustutkintoon. Mervi haki ja tuli valituksi. Opiskelun kautta moni asia ratkesi parempaan suuntaan.

 Opiskelu erityistä tukea tarjoavassa ympäristössä mahdollisti rauhallisen ja strukturoidun päivärytmin.

– Keskuspuiston ammattiopisto tuntui itselleni matalan kynnyksen oppilaitokselta ja turvalliselta vaihtoehdolta, koska tiesin, että tukea olisi saatavilla aina tarvittaessa. Ryhmähenki ja aikuisopiskelu ovat tukeneet kuntoutumistani. Epävarmuus itsestäni ja osaamisestani sekä keskeyttämisen pelko hälveni opiskelujen edetessä, Mervi analysoi.

Oman motivaation lisäksi opettaja on ollut tärkeä tuki opintojen sujumisessa. Keskusteluun yhtyy Sinikka Luomala Keskuspuiston ammattiopistosta.

– Joskus asenteet ja ennakkoluulot johtuvat siitä, etteivät ihmiset tiedä tosiasioita. Tämä on oppimista ja ohjausta rinnalla kulkien. Opettajan ja opiskelijan suhde on läheinen, kunnioittava ja luottamuksellinen, Luomala toteaa.

Onnistumisia

Mervi ylläpiti kovaa opiskelutahtia ja korkeaa opiskelumoraalia. Hän suoritti kahvilapalveluopintojensa ohella vaativan Anniskelupassin. Oppilaitos myönsi esimerkilliselle opiskelijalle stipendin hyvästä koulumenestyksestä.

Mervi halusi työssäoppimaan paikkaan, jossa tapahtuu ja saa tehdä kovasti töitä. Paikka järjestyikin keskeltä hektisintä Helsinkiä, Cafe Lasipalatsista. Mervi oli nopea oppija, otti asiat haltuun ja sai kiitettävän arvosanan työssä onnistumisestaan.

– Hyvin sujunut opiskelu on vaatinut keskittymistä ja kurinalaisuutta. Onnistumisen kokemukset auttavat kuntoutumisessa. Tykästyin ravintola-alaan, jossa ihmisten reaktiot ovat välittömiä. Hyvä mieli saadaan aikaan pienillä asioilla, Mervi kertoo.

Ihmisten ihminen

Kanssaihmisiään Mervi kannustaa uskomaan omaan potentiaaliinsa ja ryhtymään opiskelijaksi. Opiskelu kohotti itsetuntoa. Elämä on taas reilassa. Tärkeäksi henkilöksi muodostunut opettaja kehottaa nauttimaan tästä hetkestä sekä saavutuksista.

– Elän normaalia arkea ilman sen kummempia höysteitä, Mervi hymyilee.

Syksyllä muiden hyvinvoinnista huolehtivainen Mervi jatkanee vertaisohjaajan tehtävissä vanhalla poliklinikallaan. Perhe ja ystävät ovat tärkeitä. Rankan elämänvaiheen läpikäynyt nainen on tyyni ja rauhallinen. Hän on käsitellyt ja hyväksynyt sairauden, tehnyt päätöksen ja opiskellut itselleen ammatin. Hyvä tukiverkosto ja motivaatio vievät häntä elämässä eteenpäin.

Tätä artikkelia päivitettiin syyskuussa 2014 iloisella uutisella: Mervi palkattiin vakituiseen työsuhteeseen Cafe Lasipalatsiin.

Teksti ja kuva: Anne Laitinen, Keskuspuiston ammattiopisto