• Valmentava koulutus

 
 

Artikkeli: Työelämäjaksoista virtaa ja vahvuuksia

IPI Kulmakuppila Helsingin Etu-Kalliossa on suosittu niin kahvittelijoiden, lounastajien kuin erityisopiskelijoiden keskuudessa. Perustajansa Pekka "IPI" Hämäläisen mukaan nimetty kahvila on tunnettu konseptistaan: IPI tarjoaa työtä ja työssäoppimispaikkoja kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Yksi onnekas nuori nainen on saanut viikon mittaisen työssäoppimispaikan IPI:stä. 24-vuotias helsinkiläinen Tiia Tatterback opiskelee Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa (TELMA) Keskuspuiston ammattiopistossa viimeistä vuotta ja valmistuu joulukuussa. Tiia  toivoo pääsevänsä kahvila-alan töihin valmistumisensa jälkeen.

Työssäoppimisjaksot vahvistavat työelämävalmiuksia
TELMA-opiskelijat opiskelevat arjen- ja työelämän taitoja, joiden myötä opiskelija voi sijoittua kykyjään ja vahvuuksiaan vastaaviin työtehtäviin. Työssäoppimisjaksot ovat lehtori Tuula Jägerroosin mukaan tärkeitä työelämävalmiuksen ja kansalaistaitojen vahvistajia.

Haastattelusta hieman jännittynyt Tiia saa tukea ja ohjausta työtehtäviinsä opettajaltaan. - Tiia on oppinut hoitamaan tehtäviä itsenäisesti ja tekee työnsä tunnollisesti, Jägerroos kiittelee. Työelämän pelisäännöt ovat siis hyvin hanskassa.

- Mukavinta on tarjoilu, tiskaaminen, pöytien pyyhkiminen sekä kahvilan siistiminen. Tänään menemme tukkuun eli tiedossa on kuljetustehtäviä, Tiia kertoo. Opettaja muistuttaa vielä päivän merkittävimmistä kokonaisuuksista eli aamiais- ja lounaspöytien esillelaitosta, joissa Tiia avustaa. Tylsiä tehtäviä ei Tiian mielestä olekaan.

IPI Kulmakuppilan sijainti on Tiian matkustamisen kannalta erinomainen. Tiia käyttää itsenäisesti julkisia kulkuvälineitä. - Metrolla pääsee helposti liikkumaan. Onneksi lyhyt matka kotiin, Tiia iloitsee.

Opettajan työelämäkontaktit arvokkaita
Opettajan tehtävä on perehdyttää ja auttaa opiskelijaa työssäoppimisjaksolla. Jägerroos itse on suorittamassa toista peräkkäistä työelämäjaksoviikkoaan.

-  Opettajan kannalta työelämäjaksoissa merkityksellisintä on yhteyksien vahvistaminen tärkeisiin yhteistyökumppaneihin. Yksi tärkeä kumppani on Lyhty ry, joka on monen TELMA-opiskelijan jatkopaikka. Lyhty tarjoaa kehitysvammaisille asumispalveluja sekä mielekästä työpajatoimintaa; oikeaa työtä, aidoissa työympäristöissä, oikeilla työmenetelmillä ja oikeiden asiakkaiden parissa. - Tutustuin IPI Kulmakuppilan esimieheen, Marja Visti-Koskiseen alunperin nimenomaan Lyhty ry:n kautta, Jägerroos kertoo.

Oppimiskokemus sekä opettajalle että opiskelijalle
Työelämäjaksoille osallistuminen on Jägerroosin mukaan opettajan oman ammatillisen kehittymisen kannalta erittäin tärkeää. - Onneksi projektirahoitus mahdollistaa työelämäjaksot. Aidoissa työympäristöissä toimiminen poikii aina enemmän yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa ja luottamus syvenee, opettaja kiittelee. Tämä konsepti tukee opettajan työn moninaisuutta. Työelämäjaksolla sekä opettaja että opiskelija vahvistavat omia valmiuksiaan ja taitojaan toimiessaan aidoissa ja oikeissa toimintaympäristöissä.

- Parasta on kun näkee, miten nuorten taidot kehittyvät ja kasvavat työelämäjakson aikana. Työelämätaitoja on harjoiteltu oppilaitoksessa, muun muassa Keskuspuiston ammattiopiston omassa Kahvila Metsässä.

On Tiian työssäoppimisjakson viimeinen päivä. Tiia pohtii, että tuntuu haikealta lähteä IPI:stä, sillä hän on tavannut paljon tuttuja viikon aikana, mutta myös tutustunut uusiin ihmisiin. Opettaja allekirjoittaa Tiian tunnelmat.
Oppimiskokemuksena viikko viihtyisässä kahvilassa on ollut onnistunut. Tiian itsetunto on selkeästi vahvistunut. Tiia on saanut reppuunsa hyviä kokemuksia, jotka kannustavat eteenpäin kohti omaa unelmatyötä.

Anne Laitinen, Keskuspuiston ammattiopisto