• Hotelli-, ravintola- ja catering-alan pt: Kahvilapalvelut ja/tai pikaruokapalvelut

 
 

Artikkeli: Jounin vauhdikas matka Klubitalolta opiskelemaan ja töihin

Keskuspuiston ammattiopiston aikuisopiskelija Jouni aloitti käynnit Itä-Helsingin Klubitalossa viitisen vuotta sitten. Klubitalon toimittaja haastatteli Jounia Kajaus-lehteen 1/2015. Artikkelia on muokattu Keskuspuiston ammattiopistossa Jounin opettajan antamin muutoksin.

Viisikymppinen Jouni aloitti käynnit Itä-Helsingin Klubitalolla 2010 syksyllä. Ensimmäisenä perehtymispäivänä hän oli hallinnon puolella tietokonehommissa, mutta en tuntenut sitä omakseen ja siirtyi keittiön puolelle. Kesällä 2011 hän teki työsopimuksen Bekin kanssa, jota kesti kolme vuotta. Jouni palasi takaisin klubitalon keittiöön, mutta lisää muutoksia oli tulossa.

A: Viime keväänä (2015) lähdit opiskelemaan Keskuspuiston ammattioppilaitokseen. Kerro vähän miten päädyit tähän ratkaisuun.
J: Eräänä päivänä olin tulossa Klubitalolle ja tapasin opintovalmentaja Vilman, joka kysyi olisinko kiinnostunut koulusta, ja samalla hän mainitsi, että pari muuta henkilöä on myös lähdössä Keskuspuiston Ammattiopistolle Avointen ovien päiville. Mietin vähän aikaa, ja vastasin, että tulen. Esittelykierroksen jälkeen kättelimme opettajan, ja hänelle jäi mieleen suora katseeni ja jämäkkä kädenpuristukseni. Pääsykoe oli marraskuussa 2014. Se alkoi klo 9:00 aamulla ja sisälsi seuraavanlaista: matematiikan osion ja erinäisiä kysymyksiä. Tämän jälkeen oli haastattelu, jossa yksi opettaja haastatteli ja toinen syötti tietokoneelle. Sitten sain luvan lähteä kotiin ja viikon kuluttua sain tiedon, että minut oli hyväksytty.

A: Millainen oppimäärä sinulla on takana? Kerro, mitä opiskelit?
J:Oppimäärä kahvilapalvelut horeca-alan perustutkinto, näyttötutkinto kahvilapalvelut.
Opiskeluviikkoon kuului kolme lähiopetuspäivää ja kaksi etäopiskelupäivää.  Lähiopetuspäivistä kaksi oli käytännön työskentelyä opetuskeittiössä ja kahvilassa. Yksi lähiopetuspäivä oli vaihdellen sali- tai teoriaopetusta. Etäopiskelupäivinä tehtiin itsenäistä opiskelua, yritysvierailuja, annettujen tehtävien tekemistä, lukutehtävä jne. henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

A: Opintoihisi kuului työssäoppiminen, jonka suoritit Ciao'Kaffe Kolumbus -kahvilassa Vuosaaressa. Kuinka pitkä harjoittelupäiväsi oli?
J: Viikot olivat neljäpäiväisiä, kolme kuuden tunnin päivää, yksi seitsemän tunnin päivä, yhteensä 16 päivää neljän viikon aikana.

A: Kerroit, että sinulla on viikolla 35 näyttö työtaidoistasi. Miten näyttö sujui?
J: Ensimmäinen tutkintotilaisuuspäivä meni hyvin. Olen hyvä astiahuollossa, mutta asiakaspalvelussa on kehittämisen varaa. Arvosteluasteikko on 1,2,3. Itse sain tutkintotilaisuudesta arvosanaksi H2 (todistus tulee utkintotoimikunnalta).

A: Mitä koulun jälkeen on tapahtunut?
J: Valmistuin elokuussa ja sen jälkeen olin muutaman viikon klubitalolla hallintoyksikköön perehtymässä. Samalla hain töitä. Syyskuussa sain paikan Ässäkeskuksen henkilöstöravintolan astiahuollosta. Työskentelen siellä neljänä päivänä viikossa ja 4 tuntia päivässä. Viisikymppisen työllistyminen on siis aivan mahdollista tänäkin päivänä.