• Lähihoitaja

 
 

Kodinomainen oppimisympäristö laajentaa oppimiskokemuksia

Keskuspuiston ammattiopiston lähihoitaja-opiskelijat loivat Leppävaaraan kodinomaisen oppimisympäristön. Oppimisympäristö rakennettiin muistuttamaan ikäihmisen kotia. Tila on myös helposti muunneltavissa koko opiskelijaryhmän opetustilaksi.


Oppimisympäristössä asuu kuvitteellinen eläkeläinen, Matti Nieminen. Kotihoito ja siivousapu tulevat päivittäin tervehtimään ja auttamaan Mattia arjen askareissa ja terveyteen liittyvissä asioissa.

Matti istuu pyörätuolissa ja tarvitsee apua mm. tuoliin ja sänkyyn nousemisessa sekä wc- ja suihkukäynneillään. Wc-ja suihkutilat on luonnollisesti rakennettu esteettömiksi.

Sängyn vieressä olevalla yöpöydällä on lääkedosetti ja verensokerin mittaaja. Kodissa on oma pieni keittiö, jossa kotihoito voi lämmittää Matin ateriat.

Seinillä ja lipaston päällä on taulu ja kuvia. Erityisesti lapsenlapsista sekä vaimoista, joita pitkään ikään ehtineellä Matilla on ollut useampi.

Oppimisympäristössä harjoitellaan mm. siirtotilanteita tuolista sängylle ja vessaan. Samalla opitaan ergonomiaohjeita.

Opiskeluun kuuluu myös potilaan pukeutumista, pesua, ensiapuun liittyviä taitoja sekä kuntoutumisen tukemista. Matin kodissa on myös normaalia suurempi lääkekaappi, mikä johtuu siitä, että opiskelijat harjoittelevat lääkelaskuja ja matematiikkaa muunneltavassa oppimisympäristössä. Opiskelutilanteesta riippuen Matti voi joko syödä itse tai häntä syötetään. Syöttämistilanteessa Matin roolin ottaa toinen opiskelija.

Lähihoitaja-opiskelijat saivat idean kodinomaisen oppimisympäristön luomiseen opettajaltaan. Opiskelijat hoitivat tilan suunnittelu- ja käytännön työt itsenäisesti.