• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

4.3.3 Lukukiikarit ja kiikarilasit

Lukukiikaria voidaan käyttää esimerkiksi tärkeän kyltin lukemiseen ja kiikarilaseja tarkan työn tekemiseen, jolloin molemmat kädet pitää olla vapaana.

Näönkuntoutuksessa käytettävät käsikiikarit ovat yleensä pieniä. Harvemmin näkee kenenkään heikkonäköisen raahaavan mukanaan isoa, kilon painoista lintukiikaria. Suurin osa kiikareista on monokulaarikiikareita, eli yhden silmän malleja. Joitakin binokulaarikiikareita käytetään edelleen. Mallin valinta riippuu pitkälti asiakkaasta ja käyttötarkoituksesta.

Useimmiten kiikareita suositellaan liikenteessä liikkumiseen. Tällä tarkoitetaan bussin numeroiden, kadunnimikylttien, liikennevalojen yms. näkemistä.

Kiikareiden suurennuskertoimet liikkuvat 3X ja 12X välillä. Yleisimmin käytetään 3X, 4X, 6X ja 8X monokulaarikiikareita sekä 8X binokulaarikiikareita. On myös kiikarimalleja, jotka tarkentuvat melko lähelle, jolloin kiikarin käyttömahdollisuudet tietenkin ovat laajemmat. Lisäksi on malleja, joihin saa erillisen lähilinssin, jolloin kiikari toimii varsin voimakkaana lukemisen apuvälineenä.

Kiikarilasit ovat joko yhden tai kahden silmän silmälasikehykseen tai vastaavaan tehtyjä kiikariratkaisuja. Kiikarilasit toimivat erityisen hyvin esim. TV:n katselussa. Tosin kiikarilasit ovat tähän tarkoitukseen melko kallis ratkaisu. Esimerkiksi heikkonäköiselle muusikolle kiikarilasiratkaisu on erittäin hyvä silloin, kun henkilön pitää nähdä nuotteja ja molempien käsien pitää olla vapaana soittamiseen.

Binokulaarikiikari ja monokulaarikiikareita Kiikarilasi oikealle silmälle

Kuvat 28 ja 29. Vasemmalla binokulaarikiikari ja monokulaarikiikareita. Samassa kuvassa oikealla on kiikarissa lähilinssi, jossa teline. Oikealla olevassa kuvassa asiakkaalle yksilöllisesti tehty kiikarilasi.

4.3 Apuvälineet