• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

7. Mobiiliviestintä oppimisessa

Kännykästä on tullut osa arkipäivän viestintää meille kaikille. Se on tuonut uudet mobiiliviestinnän mahdollisuudet myös näkövammaisille.

Aiemmin näkövammaisille tarkoitetuissa puhelimissa oli tavallista suuremmat näppäimet. Älypuhelimista näppäimet puuttuu, mutta näkövammainen voi tunnistaa virtuaalinäppäimistön ääniohjauksen avulla. Älypuhelimet antavat puhelimelle uusia käyttömahdollisuuksia tietokoneen korvaajina internetyhteyksissä. Samaa tekniikkaa sovelletaan uusissa taulutietokoneissa, joissa on suuremmat näytöt ja enemmän muistia kuin älypuhelimissa.

Suomalaiset kehittivät iPhonesta avun näkövammaisille

Näkövammaisten elämää helpottamaan tarkoitettu suomalainen keksintö on pyrkimässä ja osin jo päässytkin maailmanmarkkinoille. Tai oikeastaan markkinoista ei voi tässä tapauksessa puhua, sillä kysymyksessä on ilmainen ohjelmisto, joka muuttaa puheeksi iPhone-kännykkäkameralla otetut kuvat tekstiasiakirjoista.

Norfello-yhtiön kehittämässä SayText-ohjelmassa on siis yhdistetty toimivaksi kokonaisuudeksi nykykännykän kolme piirrettä: valokuvaus, skannaus ja puhe. Yleensähän noita ominaisuuksia käytetään erikseen - tai moni käyttäjä tyytyy pelkästään ihmettelemään, että mitähän tuollakin hienoudella tehdään.

SayText syntyi Norfellon kehittämään iPhone-skannerisovelluksen DocScannerin sivutuotteena.

"Huomasimme, että varsin pienellä virityksellä siitä saisi myös tällaisen apuvälineen", sanoo Norfellon perustaja Tuomas Rasila.

Lisää: Suomen kuvalehti

Mobiiliopas paikantamiseen

Kotimainen BlindSquare auttaa näkövammaisia löytämään paikkoja. Sen käyttöön tarvitaan iPhone tai iPad, joiden GPS:ää ja kompassia sovellus käyttää. Se hakee etsityt palvelut FourSquare -paikannuspalvelusta ja kertoo suosituimmat halutulla etäisyydellä: Voit kysyä: "Mikä on suosituin kahvila 200 metrin säteellä?" ja ohjelma tarjoaa tietoa lähellä olevista palveluista.

BlindSquare avustaa haluttuun kohteeseen kertoen etäisyyden ja suunnan. Ravistamalla laitetta kuulee oman sijainnin, kuten osoitteen ja lähimmän risteyksen. Omia paikkoja voi merkitä ja jakaa niitä FourSquare-kavereiden kanssa. BlindSquare puhuu suomea, englantia ja ruotsia. Ohjelma on kehitetty yhteistyössä sokeiden kanssa. BlindSquare tukee myös lisälaitteita, joilla saadaan aikaan kädet vapaana toiminnallisuus.
Ohjeet: http://ohjeet.blindsquare.com

Näytönlukuohjelmat

Näytönlukijan avulla puhelinta voi käyttää nettiselaimena. Netin kautta ladattavat sovellutukset ovat ääniohjauksen ja eleiden avulla käytettävissä kosketusnäytöltä. Älypuhelimen tai taulutietokoneen käyttäjä toimii suorassa vuorovaikutuksessa näytöllä olevien symboolien kanssa, ääniohjauksen avulla hän ymmärtää niiden sijainnin ja asiayhteyden.

Kun koskettaa näytön vasenta yläkulmaa, kuulee, mitä symbo0leja näytön vasemmassa yläkulmassa näkyy. Kun liikuttaa sormea näytöllä, kuulee, mitä kaikkea näytöltä löytyy. Käyttäjä saa täten tuntuman kohteiden välisiin suhteisiin ja niiden asiayhteyteen. Heikkonäköinen voi suurentaa tekstejä ja laitteessa olevaa kameraa voi käyttää suurennuslasin tavoin tai antaa näytönlukijan lukea kuvatun tekstin.

Nokian uusiin älypyhelimiin on saatavissa näytönlukuohjelmia. Applen iPhonesta löytyvä VoiceOver-näytönlukija on vakiona myös taulutietokone iPadissa. Se on eleisiin perustuva näytönlukija, jonka avulla voi käyttää niin iPhonea kuin iPadiä vaikkei näkisi näyttöä.

Sormieleiden tunnistus

Älypuhelimen ja taulutietokoneen avulla voi selailussa käyttää yksinkertaisia sormieleitä ja hallita erilaisia sovellutuksia - kuten vaikkapa karttoja tai aikatauluja. Näytönlukijan ansiosta näppäinkomentojen muistamisen tai nuolinäppäinten sijaan aktiiviset elementit ja näppäimet löytyy koskettamalla näyttöä ja kuuntelemalla kohteen kuvauksen. Mobiiliviestintää voi hallita eleillä, käyttämällä kaksoisnapautusta, vetämistä tai pyyhkäisyä.

Applen näytönlukija antaa tietoja myös laitteesta - kuten akun varaustason, verkon signaalitason ja kellonajan. Se jopa ilmoittaa, kun näyttö vaihtuu vaakasuuntaiseksi tai pystysuuntaiseksi ja onko näyttö lukittu vai lukitsematon. Samat ominaisuudet löytyy myös muista näytönlukuohjelmista, mutta ne eivät ole vakiovarusteita, vaan täytyy ostaa ja asentaa erikseen.

Mobiililaitteisiin on saatavissa myös pistenäyttöjä. Laitteet ovat keventyneet ja tämä helpottaa apuvälineitten käyttöä siellä missä henkilö niitä tarvitsee.

Video

Kämmentietokone pistenäytöllä

Kämmentietokone pistenäyöllä

Mobiilioppimisesta muualla

Mobiilitekniikka integroidussa opetuksessa