• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

4.1 Myopia

Myopiassa silmän taittovoima on liian suuri, jolloin valonsäteet taittuvat verkkokalvon etupuolelle. Käytännössä myooppi pystyy näkemään lähelle hyvin, mutta kauas epätarkasti.


Myopiassa silmä ei pysty kompensoimaan likitaitteisuutta. Mikäli kaukonäkö halutaan hyväksi, korjataan taitteisuus ns. miinus-, eli koveralla linssillä. Linssi hajottaa valonsäteitä niin, että ne taittuvat verkkokalvolle.

Korjaamaton myopia aiheuttaa lyhyen katseluetäisyyden; henkilö katsoo televisiota läheltä ja lukee normaalia lyhyemmältä etäisyydeltä. Luokkahuoneissa tms. henkilö pyrkii eturiviin nähdäkseen taululle. Lisäksi voi esiintyä silmien siristelyä, jolla pyritään terävöittämään kuvaa. Vaikka myoopilla henkilöllä olisi refraktion mukaiset lasit, hän saattaa lukea mielellään ilman niitä. Hänellä on luonnostaan "lähilisä" silmissään ottaessaan miinuslasinsa pois.

Mikäli silmän kasvu ei pysähdy ns. normaaliin, se voi jatkuessaan aiheuttaa sen, ettei verkkokalvo riitä peittämään silmän sisäpintaa. Verkkokalvon toiminta kärsii, ja puhutaan pahanlaatuisesta likinäköisyydestä (myopia maligna). Silmälasireseptissä myoopille merkitään linssit esim. O.dx. -3.0 / O.sin. -2.25 (O.dx.=oikea silmä, O.sin.=vasen silmä).

< Taittovirheet