• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

5.8 Näköhermojen sairaudet

Näköhermon sairaus aiheuttaa usein näöntarkkuuden heikentymisen. Lisäoireita ovat värinäön heikentyminen, sekä näkökenttäpuutokset.


Salpauspapilli

Aivopaineen kohoamisen aiheuttamaa näköhermonpään turpoamista kutsutaan staasipapilliksi tai salpauspapilliksi. Kohonnut paine vaikuttaa koko näköhermoon, ja sen vaikutuksena hermosäikeissä tapahtuva aineiden virtaus pysähtyy näköhermonpään kohdalla, joka turpoaa ja kohoaa verkkokalvon tasosta.

Staasipapilli on yleensä molemminpuolinen. Alkuvaiheen oireina on usein sokean pisteen suureneminen, näöntarkkuus saattaa säilyä normaalina. Tilan jatkuessa näköhermo surkastuu ja näkö menetetään.

Näköhermon tulehdus

Näköhermon tulehdus, optikusneuriitti aiheuttaa yleensä suhteellisen nopean näön heikentymisen. Näkökentässä todetaan keskeinen puutos. Tulehduksen ollessa näköhermon päässä, voi näöntarkkuuden tippuminen olla ainoa oire. Jos taas tulehdus on kauempana, liittyy näöntarkkuuden tippumiseen usein silmän takana tuntuva kipu silmää liikutettaessa.

Näköhermon tulehdus on usein MS-taudin ensioire. MS-taudin aiheuttamaan tulehdukseen liittyy uusiutumistaipumus. Tulehdusten ollessa vaikeita ja toistuvia, voivat ne johtaa näköhermon surkastumiseen.

Näköhermon surkastuminen

Edellisten syiden lisäksi näköhermon surkastuminen, optikusatrofia voi olla synnynnäinen, johtua verenkiertohäiriöstä tai syntyä myrkkyjen (vaarallisimpana metyylialkoholi) ja lääkeaineiden aiheuttamana. Myös aivan näköhermossa kiinni oleva kasvain voi aiheuttaa surkastumisen.

Näköhermon surkastuminen aiheuttaa näöntarkkuuden heikkenemisen sekä näkökenttäpuutoksia. Lopulta tila voi johtaa sokeuteen. Hoitona on tilan aiheuttaneen perustaudin hoito.

Ydinasiat

- Näöntarkkuuden heikkeneminen

  • Näkökenttäpuutokset, suurentunut sokea piste
  • Näköhermon surkastuminen

Lisälukemista

  • Silmätautioppi / Näköhermo ja näköhermon sairaudet
  • Silmätausit / Näköhermon sairaudet
< Silmäsairaudet