• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

2.3 Pukeutuminen

Pukeutuminen on myös erittäin henkilökohtainen asia, ja siihen liittyvät olennaisesti myös tyyliseikat.

Pukeutumisasioihin liittyvät vahvasti muoti ja asenteet. Jos näkövammainen pukeutuu "huonosti", tulkitaan helposti sen johtuvan näkövammasta, vaikka on epäsiistejä ja huonosti pukeutuvia näkeviäkin henkilöitä. Näkevien kohdalla ajatellaan kysymyksessä olevan henkilökohtainen valinta, vaikka näinhän voi olla myös näkövammaisen kohdalla. Tämä seikka on hyvä kuitenkin näkövammaisen tiedostaa.

Vaateostoksille on hyvä lähteä tutun tai perheenjäsenen kanssa, joka tuntee näkövammaisen vaatekaappia edes hiukan entuudestaan. Tällöin voidaan yhdessä arvioida, mikä sopii minkäkin kanssa yhteen. Joissakin suurissa vaatetavarataloissa on pukeutumisneuvojia, joiden palveluita on mahdollista käyttää.

Rationaalisuus vaateostoksissa pelastaa monelta harmilta. Vaateostoksia voi esimerkiksi keskittää tekemällä 2 - 3 kertaa vuodessa perusteellisemman ostokierroksen ja hankkimalla tuolloin enemmän vaatteita kerralla. Ostosten yhteydessä on hyvä käydä läpi pesuohjeet sekä värisävyt ja merkitä ne kotona muistiin myöhempää tarkistamista varten. Lisäksi vaatteiden olisi oltava helppohoitoisia. Vaatteissa voi myös käyttää liimalappuja, joissa ko. tiedot ovat saatavilla.

< Voin hyvin ja näytän hyvältä