• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

3.7 Siivousvuorot

Kimppa-asumisessa arki sujuu parhaiten kun yhteisten tilojen hoidosta ja siivopusvuoroista sovitaan heti alussa.

Viikon aikana tytöt olivat sopineet siivouspäiväksi torstain. Aluksi työt tehtäisiin kimpassa, mutta myöhemmin voitaisiin vuorotella. Pia oli ollut vähän laiska siivoamaan, mutta hänestä oli mielenkiintoista katsella, miten sokea järjestelmällisesti "maalasi" lattian imuroidessaan sen. Pia oli saanut imurin joululahjaksi, ja hänestä tuntui selvältä, että Laura saisi käyttää sitä, eipä eteisen komeroon monta imuria mahtuisikaan. Laura oli tuonut tullessaan mikron ja vedenkeittimen, jotka myös olisivat yhteiskäytössä.

Tytöt päättivät yhdessä hakea kaupasta siivoustarvikkeita. Heidän suunnitellessaan kauppalistaa Lauran asiantuntemus ihmetytti Piaa ja herätti hänessäkin vähän enemmän kiinnostusta välillä kurjalta tuntuvaan siivoukseen. Laura näpytteli tietokoneellaan kauppalistan: 3 tiskiharjaa (yksi keittiöön, yksi roikkumaan kylpyhuoneen altaan viereen, yksi wc-pöntön lähelle), mikrokuituliina pölyjen ja peilien puhdistukseen, varrellinen lattiakuivain roikkumaan kylpyhuoneen seinälle suihkuveden kokoamiseen, tarralevy ja siihen sopiva mikrokuitupyyhe lattian kosteapyyhkimiseen. "Pesuaineita ei tarvitse monia", selitti Laura. Yleispuhdistusainetta kylpyhuoneen pesuun ja astianpesuaine, jota voi käyttää moneen tarkoitukseen: lattian pesuun, ikkunan pesuun, tahroihin jne. "Minun äidilläni on aina kotona plediä, vimiä, wc-ankkaa", Pia luetteli ja Lauraa hymyilytti. Pitäisiköhän minunkin mennä talouskouluun, Pia mietti. Kirjoitettuaan kauppalistan valmiiksi, Laura tulosti sen ja antoi oppaana toimivalle Pialle.

Pia katseli salaa, kun Laura puhdisti eteisen peiliä. Puhdistuksen tarpeessa se olikin, sillä Topi sateesta sisään tullessaan ravisti eteisessä turkkinsa ja peilistä sen huomasi. Eihän sokea voi tietää, että peili on likainen. Mutta Laura olikin tottunut järjestelmällisesti käymään tietyt paikat läpi, ja eteisen ja kylpyhuoneen peilit kuuluivat viikkosiivoussuunnitelmaan.

Laura piti kiinni peilin reunasta ja pyyhki toisella kädellä pinnan mikrokuituliinalla, jonka hän oli nihkeyttänyt kostuttamalla kätensä ja kuivaamalla ne liinaan. Sitten hän kävi peilin pinnan läpi järjestelmällisesti reunasta reunaan edeten vähän kerrallaan. Samaa menetelmää Pia oli huomannut Lauran käyttävän keittiön pintojen pyyhkimisessä ja lattian pesussa. Liinan Laura oli taittanut neljään osaan ja otti puhtaan pinnan aloittaessaan pyyhkiä keittiön ikkunalautaa, joka pölyyntyi helposti, kun ikkunaa pidettiin auki.

Ennen kuin pölyliina roikkui siivouskomerossa, Laura pesi sen ja kuivatti pyykkitelineellä. Onpas minulla paljon oppimista, Pia mietti katsoessaan, miten Laura puhdisti imurin suulakkeen imuroituaan kodin ja Topinkin, joka nautti siivouspäivän kohokohdasta. Laura imuroi koiran varovasti ilman metalliputkea, mihin Topi oli tottunut pennusta lähtien.

< 3. Muutto omaan kotiin