• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

4.3.2 Suurennuslasit

Suurennuslasi on kupera linssi, jonka läpi katsottaessa esineet näkyvät suurentuneina.

Suurennuslaseja on hyvin monenlaisia. Tyypillisin lienee kuitenkin kädessä pidettävä malli. Lisäksi on jalallisia suurennuslaseja, lukuviivaimia, suurennuslevyjä, lukukiviä, valollisia suurennuslaseja, taskusuurennuslaseja, kaulassa roikkuvia suurennuslaseja sekä joitakin malleja, jotka ovat jotakin suurennuslasin ja lukukiven väliltä.

Suurennuskertoimet vaihtelevat 1,5:n ja 25:n välillä. Käytännössä skaala kuitenkin on kapeampi. 15X voimakkaampaa suurennuslasia on niin hankala käyttää, että usein henkilölle suositellaan jo lukutelevisiota. Joissain pienissä käyttötarkoituksissa voidaan tietysti käyttää 20X-suurennuslasiakin.

Mitä voimakkaampi suurennus suurennuslasissa on, sitä pienempi on sen linssi ja sitä lyhyempi työskentelyetäisyys. Tämä johtuu siitä, että linssin voimakkuus perustuu sen kaarevuuteen. Eli mitä kaarevampi linssi, sitä tehokkaampi se on.

Jos ajatellaan voimakasta linssiä, joka olisi halkaisijaltaan riittävän suuri, olisi linssin paksuus aivan valtava tarvittavan kaarevuuden takia. Lyhyt työskentelyetäisyys taas tulee luonnostaan linssin polttovälistä. Voimakkaalla linssillä ei siis voi katsoa kaukaa.

Monesti asiakkaalla on hyvin epärealistiset toiveet suurennuslasista. Suurennuksen tulisi olla esim. kymmenkertainen, ja lisäksi lukualueen tulisi kattaa puolet sanomalehden sivusta, mikä on mahdotonta.

Monille heikkonäköisille valolliset suurennuslasit ovat suuri helpotus. Asiakkaan kohdevalontarve saattaa olla huomattavasti normaalia suurempi, ja normaalilla suurennuslasilla tekstin päälle ei yleensä pääse paljoakaan valoa. Tällöin valollinen suurennuslasi on käyttökelpoinen. Monissa verkkovirtakäyttöisissä malleissa on hyvin suuri valoteho, joka varmasti helpottaa lukemista. Patterikäyttöisten ongelmana on paristojen lyhyt käyttöikä. Valitettavasti valollisistensuurennuslasien akkukäyttöisiä malleja ei vielä valmisteta.

Erikokoisia suurennuslaseja Apuvalollisia suurennuslaseja
Kuvat 26 ja 27. Vasemmalla perussuurennuslaseja, jalallisia suurennuslaseja, lukukiviä ja lukuviivain. Oikealla apuvalollisia suurennuslaseja.

4.3 Apuvälineet