• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

4. Taittovirheet

Taittovirheet voidaan jakaa likitaitteisuuteen (myopia), kaukotaitteisuuteen (hyperopia) ja hajataitteisuuteen (astigmatia). Niin sanottu normaalitaitteisuus on nimeltään emmetropia. Myös ikänäköisyys (presbyopia) on taittovirheisiin verrattava tila.

Silmälasien voimakkuudet taittovirheiden yhteydessä

Myooppi tarvitsee miinuslasit ja hyperooppi pluslasit. Hajataitteisuus korjataan vastaavasti ns. sylinterilasilla. Silmän taitteisuus eli refraktio, tarkoittaa valon taittumista. Linssin taittovoiman perusyksikkö on dioptria (D), joka on linssin polttovälin käänteisarvo.

Silmän taittovirheet johtuvat siitä, että silmän etuosien taittovoima on epäsuhteessa silmän pituuteen, jolloin kuva, jonka tulisi taittua verkkokalvolle, taittuukin sen taakse tai eteen. Tällöin verkkokalvolle tuleva kuva on epätarkka. Normaalin silmän aksiaalinen pituus vaihtelee 22-27mm välillä. Nuori ihminen pystyy akkommodoimalla lisäämään silmän taittovoimaa.

Lepotilassaan mykiön taittovoima on noin 16-18D. Akkommodaatiolla mykiön taittovoima voi lisääntyä jopa 33D saakka. Määrättäessä silmälaseja tutkitaan refraktio ja tulos varmistetaan subjektiivisesti koekehykseen asetettujen linssien avulla.

4.1 Myopia

4.2 Hyperopia

4.3 Astigmatia

4.4 Prebyobia

4.5 Peruslinssityyppejä

4.6 Taittovirhekirurgia