• Tanssija

 
 

Tanssija

Tanssialan perustutkinto, 180 osp

Tanssin osaamisala


Tanssijat ovat kehonhallinnan ja esiintymisen ammattilaisia.

Keskuspuiston ammattiopisto on tarjonnut yksilöllisiä tanssipolkuja jo 10 vuotta (artikkeli)!
Johannan tarina – yksilöllinen polku performanssitaiteilijaksiKeskuspuiston ammattiopisto on Suomen ainoa ammatillinen erityisoppilaitos, jossa voi suorittaa tanssialan perustutkinnon. Koulutus painottuu nykytanssiin. Opiskelija saa perusvalmiudet myös muiden tanssitekniikoiden hallintaan sekä erilaisten esittämisen tyylien hallintaan. Tutkinnossa tärkeitä teemoja ovat kehonhallinta ja esiintymistaidot.

Opiskelijavalinnassa arvioidaan hakijan soveltuvuus tanssialan koulutukseen ja ammattiin. Opetuksessa kunkin opiskelijan yksilölliset edellytykset otetaan huomioon ja opiskelija voi kehittää persoonallista tanssi-ilmaisuaan.

Valmistuttuaan tanssija voi työskennellä mm. erilaisissa yhteistoiminnallisissa tanssiproduktioissa, tanssiryhmissä ja näyttämötaiteen tehtävissä. Tänä päivänä tanssijat toimivat moniammatillisesti mm. tanssin ohjaajina ja koreografeina, mutta myös tanssia soveltavilla aloilla, kuten hoito- ja hoivaympäristöissä. Tanssijalta vaaditaan yrittäjähenkisyyttä ja ammatti on usein freelancer-painotteinen. Tanssin ohjaaminen ja sen harjoittelu ovat työllistymisen kannalta merkittävä opintojen osa-alue.

Kesto ja sisältö
Koulutus kestää pääsääntöisesti kolme vuotta. Koulutuksen voi suorittaa lyhyemmässä ajassa. Opinnot ovat 180 osp laajuiset.
Opintojen sisältö jakautuu seuraavasti:

Ammatilliset tutkinnon osat, 135 osp

Pakollinen osa:
· Tanssijan työhön valmistautuminen 40 osp
· Tanssijan työssä toimiminen 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat
· Esityksen valmistaminen ja toteuttaminen 15 osp
· Kehonhallinta tanssijan työssä 15 osp
· Taiteellinen työskentely 15 osp

Opintoihin sisältyy
· Nykytanssi, kehonhuolto, ilmaisu- ja esiintymisvalmiudet, ammatillista osaamista tukevat tanssitekniikat, esitysten valmistaminen ja niissä esiintyminen, tanssituotanto, tanssin historia ja tanssianalyysi.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
· äidinkieli, ruotsi, englanti, matematiikka, fysiikka ja kemia, liikunta, terveystieto, yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto, taide- ja kulttuuri sekä valinnaisia opintoja.

Vapaasti valittavat tutkinnon osat, 10 osp
· Opiskelija voi valita vuosittain tarjottavista opinnoista 10 osaamispistettä vapaasti.

Hakeminen
Opiskelijavalintaan sisältyy alalle soveltuvuuden arviointi. Pääsykokeet sisältävät käytännön tanssitehtäviä sekä ohjattuna että itsenäisesti sekä haastattelun. Lisäksi kartoitetaan hakijan perusvalmiuksia eri tanssitekniikoissa sekä luovuutta ja liikunnallisuutta.

Koulutuspaikka

Arlan toimipaikka
Puustellinmäki 4-6
02650 Espoo