• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

3.2.2 Tietotekniikka

Tietotekniikka on osa lähes kaikkia näkövammaisen apuvälineitä.

Tietokone on siis paitsi työväline, jolla esim. asiakirjoja laaditaan tai tehtyjä töitä lähetetään tilaajalle, myös yhteydenpidon väline omien sosiaalisten verkostojen kesken. Nuori, joka muuten voisi olla omanikäistensä verkostojen ulottumattomissa, saavuttaa toiset esim. sähköpostin avulla.

Tietokone apuvälineineen onkin näkövammaisen tärkein tallennepalvelujen väline. Kun ei voi lukea päivän lehtiä mustavalkoisessa muodossa, niin tietokoneen avulla se onnistuu joko internetistä tai suoraan Luetus-ohjelman kautta. Palveluun tulevat tietyt sanoma- ja aikakausilehdet. Ohjelman käyttäjä voi ladata uusimmat numerot aina omalle koneelleen ja lukea ne. Suuri määrä tietoa omalla tietokoneella aiheuttaa tietysti tiedon tehokkaan arkistoinnin vaatimuksen. Looginen ja hyvä kansiorakenne on edellytys tietojen löytymiselle ja saavutettavuudelle.

Tietokoneen avulla kirjoittaminen mustavalkoiseen muotoon käy kätevästi tekstinkäsittelyohjelmalla, kun hallitsee kymmensormijärjestelmän. Lisäksi näkövammainen käyttäjä tarvitsee tietokoneeseensa joko ruudunlukuohjelman ja puhesyntetisaattorin tai suurennusohjelman sekä mahdollisesti pistenäytön.

Tarvittavien apuvälineiden avulla onnistuu niin asiakirjojen luonti, tutkimusraporttien kirjoittaminen kuin kirjeiden kirjoittaminenkin. Yhteydenpito työasioissa sekä ystäviin ja tuttaviin hoituu kätevästi sähköpostin välityksellä.

Ruudunlukuohjelmaa ja puhesyntetisaattoria käyttämällä sokea henkilö voi lukea tulleet postit ja liitetiedostot ja vastata niihin. Tai vastaavasti heikkonäköinen käyttäjä voi käyttää apunaan ruudun suurennusohjelmaa. Halutessaan lukea jonkin painetun tekstin näkövammainen henkilö voi skannata tekstin tietokoneelle, jolloin se on apuvälinein luettavissa. Nykyisin on myös tietokoneeseen yhdistettäviä luku-tv-laitteita, joilla painettua tekstiä voi lukea tietokoneen avulla.