• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

3.9 Turvallinen koti

Vaikka koti tuntuu turvalliselta, huolimattomuus voi kostautua. Siksi varovaisuus on valttia kotonakin.

Sinua ja laivaa odotan joka yö. Ankkurin nappi, sinun puserossasi", lauleskeli Laura ommellessaan pudonnutta nappia puseroonsa. Neula oli avoin toisesta päästä, ja langan saattoi sormien väliin kiristettynä pujottaa siihen. "Tuommoinen minun pitää ostaa mummolle, joka harmittelee, ettei saa lankaa neulansilmään", sanoi Pia. Lauralla oli myös kätevä langanpujotin, jonka avulla langan sai myös tavalliseen neulaan.

Lauraa jännitti: Kalle oli tulossa lomille ensimmäisen kerran. Olipa upeaa, että hän pääsi laivastoon ja sijoittui Pansioon Turun lähelle.

Vielä pitäisi silittää pusero. "Keitänkö kahvia?" kysyi Pia, ja Laura nyökkäsi innoissaan. Hän oikoi puseron hihaa silityslaudalle. Lauta oli lähellä keittiön pöytää, niin että raudan saattoi sijoittaa siihen tukevasti lämpenemään ja välillä laskea myös vaatetta liikuteltaessa. Raudan säätönuppiin äiti oli kiinnittänyt pallukan kahden pisteen kohdalle, johon Laura raudan kuumensi silittäessään paitapuseroaan. Nyt oli oltava tarkka, ettei polttaisi käsiään. Silittäminen oli aina kiinnostanut Lauraa, ja äitikin oli rohkeasti antanut hänen kotona silittää. Ensin silitystä oli harjoiteltu kylmällä raudalla, myöhemmin kuumalla. Johtoa pitkin Laura löysi raudan kädensijan, vasen käsi tasoitti hihaa ja oikeassa kädessä oleva rauta kulki perässä turvallisen matkan päässä.

"Poltin kerran käteni pahasti uunissa", selitti Pia. "Onneksi äiti on terveydenhoitaja ja upotti sen heti kylmään veteen. Siinä sitten istuin ja luin Aku Ankkaa 15 minuuttia palovamman jäähtyessä." "Pitkävartiset uunihanskat olisivat olleet tarpeen", sanoi Laura.

"Käsin kiihkein haroin hiuksiasi, en koskaan nähnyt kasvojasi" jumputti Lauran päässä hänen halatessaan Kallea. Kallen laivaston koppalakki tuntui kummalliselta, ja armeijan vaatteista lähti ominaishaju, mutta onneksi Kalle tuoksui miellyttävälle partavedelle. "Mennäänkö katsomaan sinun uutta sängynpeittoasi", kyseli Kalle kiskoen Lauraa perässään. "Ei, vaan tutustut Piaan ja juomme kahvia hänen kanssaan."

< 3. Muutto omaan kotiin