• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

5.5 Turvallinen ympäristö

Näkeville raskennetussa ympäristössä näkövammainen ei voi luottaa visuaalisiin oppaisiin, varoituksiin tai vihjeisiin, joten arjen turvallisuus pitää varmistaa muilla kainoilla.

Näkövammainen on jossain määrin turvattomampi kuin näkevä. Esimerkiksi yksin taksia odottava näkövammainen öisellä kadulla on helppo uhri. Hän ei voi juuri puolustautua eikä kertoa tuntomerkkejä ryöstäjästä. Tämän vuoksi on syytä noudattaa erityistä huolellisuutta yksin liikkuessa.

Toisaalta rahan ja tavaroiden suhteen on oltava varovainen. On hyvä tietää oman lompakkonsa sisältö ja olla itse tietoinen, minkä rahan ojentaa maksaessaan, ettei tule huijatuksi. Tavaroitaan ei myöskään kannata jättää esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä ilman fyysistä kosketusta. Laukun olkahihnan voi sujauttaa vaikka nilkan ympärille istuessa junassa tms. Pankkiautomaatilla käydessä on myös hyvä noudattaa varovaisuutta.

Pankkiautomaatilla käydessä on myös hyvä noudattaa varovaisuutta. Voi pyytää vaikka taksin kuljettajaa odottamaan ja katsomaan sopiva aika, ettei selän takana ole kovin monta kurkkijaa.

Kotona ei ole kannata avata ovea kenelle tahansa. Näppärä apuväline on ovipuhelin, jolla voi kysyä, kuka oven takana on. Tällöin ei ovea tarvitse avata tuntemattomalle.

< 5. Vuorovaikutus