• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

2.2 Ulkoinen olemus

Näkövammaisen on usein vaikea hahmottaa ulkoista olemustaan. Ulkoasukysymyksissä hänen pitää luottaa lähimmäisiinsä.

Ulkoasukysymykset vaatii näkövammaisen avustajalta erityisiä taitoja: tyylin tuntemusta, silmää ja ennen kaikkea rohkeutta ottaa vastuuta valinnasta - on uskallettava lausua oma mielipiteensä. Parasta vaihtoehto valittaessa, esimerkiksi hiusten leikkausmallia, olisi hyvä muodostaa yhteistyötiimi, johon kuuluvat näkövammainen itse, avustaja ja kampaaja tai parturi. Näkövammainen tekee itse valinnan, mutta myös avustaja tuntee hänen tyylinsä. Parturi tai kampaaja taas osaa ammattilaisena kertoa esimerkiksi näkövammaisen henkilön hiustyypistä ja miten se käyttäytyy minkäkin leikkauksen seurauksena.

Näkövamma sinänsä ei saisi rajoittaa hiustenleikkaustapaa tai parranajoa, mutta käytäntö on osoittanut, että näkövammaisen on helpompi selvitä yksinkertaisesti hoidettavan hiusmallin kanssa. Näkövamma ei estä hiusten föönausta tai kihartamista; hiusten laitto on vain käytävä läpi kampaajan kanssa kädestä pitäen. Esimerkiksi näkövammainen ottaa kampaajalla harjan ja föönin omaan käteensä ja kampaaja ohjaa vierestä toimimaan oikein.

Samat periaatteet toimivat myös naisten kauneudenhoidossa. Kosmetologin kanssa voi käydä yhdessä läpi värisävyt ja valita sopivat. Tämän jälkeen näkövammainen voi itse harjoitella meikkausta ohjauksen turvin. Näppärä tapa kulmien ja ripsien värjäykseen on kestovärjäys. Samoin kulmien perusmuotoilu helpottaa kulmakarvojen pitämistä siisteinä ja huoliteltuina.

Myös meikkien värit on syytä merkitä tai niihin voi kehittää oman muistisäännön. Esimerkiksi eri tummuusasteet luomiväreissä kannattaa järjestää loogisesti ja aina samalla tavalla. Jos vaalein sävy meikkipaletissa on jo vuosia ollut aina äärimmäisenä vasemmalla, on tieto ikään kuin selkäytimessä eikä sitä tarvitse enempää miettiä.

< Voin hyvin ja näytän hyvältä