• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

4.1.3 Valaistuksen säätö

Sopiva valaistus ja valaistuksen säätömahdollisuudella sisätiloissa voidaan paljon hepottaa näkövammaisen liikkumista ja työskentelyä.


Valaistuksen yksi tehtävä on myöskin luoda viihtyvyyttä. Valaisimet, jotka antavat valoa sekä ylös että alas, ovat monesti käyttökelpoisia viihtyisää ja hyvää valaistusta luotaessa. Liian voimakas katon kautta heijastuva epäsuora valaistus saattaa kuitenkin hävittää varjot ja vaikeuttaa näin näkemistä.

Valaistuksen muunneltavuus hyvin sääntömahdollisuuksin antaa mahdollisuuden käyttää valaistusta eri tilanteisiin sopivalla tavalla ja parantaa näin viihtyvyyttä sekä kotona että muussa keskeisessä toimintaympäristössä.

Säätömahdollisuuksia tarvitaan. Tämä voidaan toteuttaa käyttämällä portaattomia valaisinsäätimiä tai suunnittelemalla katkaisimien asennukset niin, että valaisinryhmiä tai yksittäisiä valaisimia / loisteputkia voidaan sytyttää ja sammuttaa erikseen. Eri toiminnoissa tarvitaan erilaista valaistusta, joten myös eri tilat voivat olla toisistaan poikkeavalla tavalla valaistuja.

Luokka- ja muissa julkisissa tiloissa käytettäviin loisteputkivalaisimiin saa nykyään mm. valaisinkohtaiset narukatkaisimet, jolloin suuremmassakin tilassa voi tehdä säätöjä paikallisesti (kaksi putkea palaa, yksi putki palaa, valaisin pimeänä).

< 4.1 Valaistus