• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

5.4 Vapaa-aika

Vapaa-ajanvietto ja harrastukset kodin ulkopuolella tuottaa näkövammaiselle omat haasteensa.

Kodin ulkopuolelle lähteminen voi olla näkövammaiselle jossain määrin hankalaa, tämä koskee myös harrastuksia ja yleensä vapaa-ajan viettoa. Kaikki harrastukset eivät sovellu näkövammaiselle, ja toisaalta monissa sopivissakin harrastuksissa tarvitaan opasta.

Suosittuja näkövammaisten harrastuksia ovat äänikirjojen kuuntelu, liikunta, radioamatööritoiminta, musiikki, shakki jne. Kirjojen lukeminen onnistuu ilmoittautumalla näkövammaisten kirjaston asiakkaaksi. Näkövammaisten kirjasto Celia toimittaa asiakkailleen kirjat pääasiassa postitse, tosin kirjastossa voi myös asioida. Äänikirjoja on saatavana myös yleisistä kirjastoista, mutta valikoima on suppea.

Näkövammaisille soveltuvia liikuntamuotoja on lukuisia: kävely, uinti, hiihto, laskettelu, purjehdus, tandempyöräily, maalipallo jne. Liikuntaharrastukseen voi tutustua esimerkiksi erilaisilla näkövammaisyhdistysten ja Näkövammaisten Keskusliiton järjestämillä leireillä ja kursseilla. Myös kuntien erityisryhmien liikunnanohjaajat järjestävät kunnallisia palveluja.

Liikunnan harrastamisen suurin pulma on löytää oppaita. Opaskoira on oiva apu innokkaalle lenkkeilijälle: se on aina valmis ja mahdollistaa itsenäisen lähtemisen.

Näkövammaisten harrastamisesta ja vapaa-ajan vietosta saa parhaiten tietoa liittymällä näkövammaisyhdistyksen jäseneksi ja seuraamalla näkövammaisten omia lehtiä. Yleensäkin tutustuminen muihin näkövammaisiin helpottaa vapaa-ajan viettoa ja harrastamista, koska muilta näkövammaisilta saa vinkkejä erilaisista harrastusmahdollisuuksista ja voi jakaa yhdessä kokemuksia.

< 5. Vuorovaikutus