• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

2.4 Värinäkö

Värissä on kolme ominaisuutta: kirkkaus, kyllästeisyys ja värisävy. Värisävy muodostuu valon aallonpituudesta, kirkkaus valon voimakkuudesta ja kyllästeisyys värin puhtaudesta.


Silmän verkkokalvon tappi- ja sauvasolut ovat valoa vastaanottava elin. Värinäöstä huolehtivat tappisolut, joita on eniten tarkan näön alueella. Normaalisti ihmisellä on kolmenlaisia tappisoluja, jotka reagoivat tietyille aallonpituuksille. Tapit ovat herkkiä joko siniselle, vihreälle tai punaiselle valolle.

Noin 8%:lla miehistä ja n.1%:lla naisista on synnynnäisesti puutteellinen värinäkö. Useimmin värinäön virhe esiintyy punaisen ja vihreän värin sekoittumisena, harvemmin sinisen ja keltaisen. Täydellinen värinäön puute on harvinaista, ja siihen liittyy heikko näöntarkkuus. Värinäön ongelmista puhuttaessa esiin tulee usein liikennevalojen näkeminen. Kuitenkin suuri osa lievästi puutteellisesta värinäöstä kärsivistä kykenee näkemään värin oikein, kun se on yhtenä tasaisena väripintana. Lisäksi esim. liikennevaloissa värien järjestys on standardisoitu.

Värinäön ongelmat tulevat herkemmin esiin mikäli samalla pinnalla on punaista ja vihreää väriä pieninä kuvioina tai viivoina. Värinäköä testataan taulustoilla, joissa erilaisista "väripalloista" on tehty taustaan piilotettuja kuvioita, tai värinappulatesteillä, joissa tutkittavan tulee laittaa nappulat värisävyn mukaan tiettyyn järjestykseen.

< Näön toiminnot