• Asiantuntijapalvelut

  • Asiantuntijapalvelut

 
 

7.3 Virtuaaliavustajat

Puheentunnistuksella toimivat henkilökohtaiset virtuaaliavustajat tarjoavat aivan uusia mahdollisuuksia älypuhelimen ja taulutietokoneitten käyttöön.

Tekoälyyn perustuvan virtuaaliavustajan avulla voi mobiililaitteen käyttäjä sanella tekstiviestin tai sähköpostin, kysyä vapaista ajoista, tehdä kalenterimerkintöjä tai pyytää puhelinta lukemaan saapuneen viestin ääneen.

Siri

Tunnetuin mobiililaitteissa toimiva tekoälysovellutus on henkilökohtaiseksi virtuaaliavustajaksi kuvailtu Siri. Se toimii äänikomennoilla ja etsii tietoa verkosta. Käyttäjä voi pyytää virtuaalisihteeriään etsimään esimerkiksi lentoliput tiettyyn ajankohtaan, lähistöllä olevia palveluja tai vaikkapa säätietoja.

Kotinäppäintä painamalla iPhonelle voi esittää ääneen kysymyksiä esimerkiksi säästä, liikenteestä ja ravintoloista. Siri ymmärtää kontekstin, vaikka kyseessä ei olisikaan suora kysymys, esimerkiksi "tarvitsenko tänään sadetakkia?" Tieteellisen sanaston hakuohjelma Wolfram Alpha on virtuaaliavustajan käytössä tulkittaessa sanojen merkityksiä.

Siri on sisäänrakennettu iPhone 4S:n perusohjelmiin ja toimii sekä 3G:llä että wlan-yhteydellä. Virtuaaliavustaja toimii ilman erillistä asennusta kuten Applen muutkin apuvälineohjelmat, mutta Sirin toiminta paranee ajan myötä, kun se oppii tunnistamaan käyttäjän äänen ja tukitarpeen.

Evi

Brittiläinen True Knowledge yhtiö on kehittänyt uuden puheohjattavan virtuaaliapulaisen Evin. Se käyttää tietokantaa, jossa on valmiina miljardi tietoa. Sovellus muistuttaa toiminnaltaan Siriä, mutta siitä puuttuu monia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus puhepohjaisiin kalenterimerkintöihin. Evi toimii kuitenkin useilla eri alustoilla, myös vanhemmassa iPhone 4:ssä, jossa Siri ei toimi.

Muita virtuaaliavustajia

Monet verkkopalvelut käyttää virtuaaliavustajaa ohjaamaan asiakasta puhelimitse yleisissä ongelmatapauksissa. Intiassa on kehitetty Sirin kilpailijaksi Iris-virtuaaliavustaja. Toimiakseen se vaatii toimiakseen "Voice Search" ja "TTS library" laajennukset asennettuna Android-kännykkään. Google on kehittämässä omaa Majel-virtuaaliavustajaansa, jonka pitäisi valmistua vuonna 2012.